Inspiration: Gångar i trädgården

Trädgårdens gångar har en praktisk funktion – de ska ta oss från en plats till en annan, utan att vi behöver gå en lång omväg eller blir alldeles leriga om skorna under blöta höst- och vinterdagar.

De har också en viktig funktion i att bidra till trädgårdens karaktär, stil och struktur. De hjälper till att skapa trädgårdens form. De kan vara strikt raka, eller organiskt böljande. Gångarna leder blicken längs siktlinjer och till blickfång.

Det kan vara knastrande grusgångar, betongplattor eller naturstenar med hårda fogar. Eller något som jag vill slå ett slag för ~ gröna och levande fogar. Mer om det lite längre ner.

Här har jag samlat ett gäng inspirerande bilder på olika typer av gångar i trädgården, från stegstenar av natursten till kombinationer av olika sorters återbrukade plattor och stenar.

Läs mer: Siktlinjer och blickfång

Trampstenar genom plantering och gräsmatta

Trampstenar leder vägen genom plantering och gräsmatta. Bildkälla.

Stegstenar i grus

Betongtrampstenar i en grusgång. Bildkälla.

Oregelbunden skiffer

Oregelbunden skiffer <3 Bildkälla.

Kullersten i trädgården

Kullersten passar i både klassiska torpträdgårdar, trädgårdar inspirerade av Japan och i medelhavsträdgården. Eller som här i en lite skuggigare lundBildkälla.

Gröna och levande fogar
i trädgårdens gångar

Det vanligaste i våra svenska trädgårdar är att använda grus, stenmjöl eller hårdfogar som fogmaterial mellan natursten, plattor och marksten. Något som kommer mer och mer, och som har flera fördelar, är gröna och levande fogar. Några av fördelarna är att det hjälper till med avrinningen vid kraftiga regnfall, det ger en mjukare känsla och bidrar till att öka den biologiska mångfalden. Du slipper också problemet med att rensa ogräs ~ eftersom det redan finns växter i fogarna finns det inte utrymme för ogräs att få fäste.

När du väljer växter till fogarna måste du ta i beaktande om de ska tåla att bli trampade på, eller om de ska växa mellan större stenar och plattor så att man inte behöver trampa på dem. Några växter som kan användas i gröna och levande fogar är kryptokula, backtimjan, trampnarv, murreva, sedum, klöver, skuggbräcka. Och så klart gräs.

Skuggbräcka i fogarna i naturstengången

Skuggbräcka som växer mellan trampstenar. Bildkälla.

Oregelbunden natursten

En gång med oregelbunden natursten och gräsfogar, omgiven av perenner i lila och limegröna toner. Bland annat gräslök, stäppsalvia, kantnepeta och jättedagkåpa.
Foto: Matthew Cunningham Landscape Design LLC. Bildkälla.

Levande fogar i trädgårdens gångar

Här växer njurvinda mellan stora trampstenar. Den övervintrar tyvärr inte här i Sverige, men ett fint alternativ är murreva. Bildkälla.

Gröna fogar i trädgårdens gångar
Daggkåpa i fogarna mellan stora plattor

Daggkåpa i fogarna mellan de stora plattorna. Bildkälla.

Återanvänd och kombinera
olika material

För dig som vill ta hänsyn till hållbarhet och klimatet när du väljer material till trädgården är återanvändning och återbruk ett bra alternativ. Det går ofta att hitta billiga eller rentav gratis material på Blocket och Marketplace, som andra trädgårdsägare vill bli av med. Ett fint sätt att återanvända gamla betongplattor är att kombinera dem med kullersten, gatsten eller någon annan mindre marksten.

Kombination av större plattor och mindre marksten
En gång med en kombination av natursten och betongplattor

Gångar av trä
~ bryggor och spång ~

Trä är ett väldigt vanligt material för uteplatser i våra svenska trädgårdar. Jag skulle säga att det är nästintill omöjligt att promenera genom ett bostadsområde utan att se stora trädäck eller trallar runt pooler. Det är däremot inte ett lika vanligt material till gångar i trädgården. En brygga eller spång av trä är ett bra sätt att skapa en lite högre gång, som lyfts upp lite från omgivningen. En lite upphöjd träbrygga gör liten åverkan på de stora trädens rötter, åtminstone jämfört med att skapa en jämn gång av marksten eller grus. 

Trägång mellan björkar och tallar

Bryggor av trä mellan björkar och tallar. Bildkälla.

Spång
Spång genom fält av ormbunkar

 En spång genom ett fält av ormbunkar. Foto: Michelle Gervais. Bildkälla.

På min Pinterest hittar du ännu fler inspirerande bilder på gångar i trädgården.

Sarah Berger Kullberg Trädgårdsdesigner Örebro

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

Inga kommentarer

Skriv en kommentar