Inspiration: Vatten i trädgården

Vatten i trädgården

Vatten i trädgården är viktigt för både växter och djur. Dessutom är det trevligt för oss människor att titta på! En spegelblank yta som reflekterar himlen skapar en ytterligare dimension i trädgården och gör att trädgården känns rymligare. Porlet från vatten som rör sig är rogivande och harmoniskt.

Här har jag samlat ett gäng inspirerande bilder på olika typer av vatten i trädgården, från stora dammar till små fat.

Vatten i Ulla Molins trädgård

En platsgjuten grund damm i Ulla Molins trädgård. Fint omgiven av låga perenner, bland annat kattfot och silverarv. Foto: Kristina Nygren (Garden by anna). Bildkälla.

vatten i trädgården är
Viktigt för djurlivet

Vatten är livsviktigt för både växter och djur. En del klarar sig med lite vatten då och då medan andra behöver ständig tillgång till vatten. Ett fågelbad lockar fåglar, smådjur och småkryp till din trädgård. Lägg gärna några stenar i botten på fågelbadet/vattenfatet så att insekterna inte drunknar när de stannar för att dricka. Om du vill göra en större insats och locka vattenlevande djur som grodor, paddor, vattensalamandrar och trollsländor kan du skapa en damm i din trädgård.

Vatten i trädgården

En grund damm med kant av cortenstål och smågatsten. Foto: Alexandra Noble. Bildkälla.

Vatten i trädgården

Eller varför inte en upphöjd vattenbädd i svart stål, som i designern Andy Sturgeons privata trädgård? Bildkälla.

Vattenfat i trädgården

Ett enkelt fat med små näckrosor och småsten på botten. Bildkälla.

Litet vattenfat i trädgården

Ett vattenfat i rabatten, inbäddat i jättedaggkåpa och näva. Bildkälla.

Naturpool i trädgården

Ett lite större vatteninslag kan vara en damm eller naturpool (kan även kallas ekopool, swimming pond, biopool). 

För mig som personligen älskar organiska, naturliga former är en naturpool drömmen, om vi någon gång vill ha en pool. De kan formas på olika sätt, och ser ut som en liten sjö i trädgården snarare än en traditionell pool som ofta är kantig och en något centralt som trädgården byggs upp runt.

För mer inspiration kring naturpooler, kolla in Erika Åberg på Instagram. De byggde en helt ljuvlig naturpool precis utanför sitt orangeri förra året. 

Naturpool i trädgården
Små vattenskålar för fåglar och insekter

Det här är kanske den minsta vattenbehållaren man kan ha i en trädgård? Små skålar  som kan sättas ut bland växterna i rabatten. Bildkälla.

På min Pinterest hittar du ännu fler inspirerande bilder på vatten i trädgården.

Sarah Berger Kullberg Trädgårdsdesigner Örebro

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

Inga kommentarer

Skriv en kommentar