Fem växter för vinterfägring

växter för vinterfägring

De flesta växter har sin bästa tid under sommaren och ser rätt trista ut under vintern, men det finns några växter som bidrar med vinterfägring i våra trädgårdar. Det kan förstås vara städsegröna barrväxter som tuja och små prydnadsgranar, men även träd och buskar med stammar som har speciella färger och former och prydnadsgräs vars vippor står sig länge.

Att plantera växter som bidrar med grönska, form och struktur även vintertid är särskilt viktigt i de delar av landet som har barmark stor del av vintern. Där kvalar Örebro in vissa vintrar, även om de senaste åren har bjudit på en hel del snö.

En plantering som är designad för att vara vacker under vintern får gärna innehålla olika typer av växter: träd, buskar, städsegrönt, vintergrönt, prydnadsgräs och perenner. Röd solhatt och bolltistel är två perenner som har fröställningar som håller sig fina under vintern.

Idag delar jag med mig av ett planteringsförslag med fem växter som har prydnadsvärde under vintern. 

Kollage växter för vinterfägring

Sommartid ger den här planteringen ett lugnt och harmoniskt intryck, med en mjuk och grön stomme av kopparlönn, ormhassel, klottuja och hakonegräs som accentueras av en lite mer vild och spretig känsla i form av diamantrörens yviga vippor.

Klottujan är en städsegrön buske som är planteringens gröna bas under den grå delen av året. Hakonegräsets strån skiftar färg till gul-brunt under hösten, torkar och prasslar i vinden. Diamantrörens vippor håller sig fina långt in på vintern. Kopparlönnens kanelbruna, flagnande stammar bidrar med färg och väcker intresse. Ormhasselns skruvade grenar har en unik form som drar uppmärksamheten till sig.

För att förstärka växternas uttryck ytterligare kan man använda belysning. Förslagsvis uppåtriktade armaturer som lyser upp kopparlönnens stammar, ormhasselns grenverk och diamantrörens torkade vippor.

Växterna är valda för ett halvskuggigt läge med väldränerad, mullrik och något fuktighetshållande jord. 

växter för vinterfägring i vinterskrud

Planteringen i vinterskrud.
Vintergröna klot, spännande grenformer och grenfärger och yviga prydnadsgräs.

växter för vinterfägring i sommarskrud

Planteringen i sommarskrud.
En frodigt grön bas och prydnadsgräsens vippor.

växtlista

Prydnadsgräs

  • Diamantrör, Calamagrostis brachytricha
  • Hakonegräs, Hakonechloa macra

Buskar och träd

  • Flerstammig kopparlönn, Acer griseum 
  • Ormhassel, Corylus avellana ’Contorta’
  • Klottuja, Thuja occidentalis ’Little Giant’
Sarah Berger Kullberg Trädgårdsdesigner Örebro

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

Inga kommentarer

Skriv en kommentar