Vinterfin trädgård ~ inspiration från Pinterest

I det här inlägget har jag samlat inspiration på vinterträdgårdar ~ ett gäng inspirerande bilder  på lyckade vinterfina trädgårdar. Bilderna representerar olika komponenter för att lyckas: några är med för att de har en tydlig och stabil stomme och andra är bra exempel på dekorativa grenverk, växtkompositioner och fröställningar.

Jag använder ofta 

Läs mer: 7 tips för en vinterfin trädgård

Gräsplymer, fröställningar och vinterståndare

Något av de vackraste jag vet i en vinterträdgård är när plymer och fröställningar är täckta av ett tjockt lager frost eller ett tunt lager snö. Precis som blommor har olika former ser även växters fröställningar olika ut ~ från sirliga gräsplymer, till knapparna hos röd solhatt och lejonsvans och rysk martorns väldigt speciella frökapslar.

Läs mer: Växter för en svensk prärieplantering

Fröställningar av någon sorts lejonsvans. Är de inte underbara? Bildkälla.

En kombination av prydnadsgräs och lägre perenner, bland annat bolltistel. Bildkälla.

Röd solhatt, Echinacea purpurea. Bildkälla.

En fin kombination av kornell, björk och städsegröna barrväxter. Bildkälla.

En liknande kombination kan skapas av frostnupet hakonegräs, pelarformad idegran och kornell med gröna kvistar. Bildkälla.

Några lyckade exempel på
form och struktur i vinterträdgården

Grunden för en trädgård som är vacker även under vintern är en bra grundstruktur ~ en bas av träd, buskar och häckar. När grunden är klar kan vi pynta med detaljer som perenner och sommarblommor. Här nedan radar jag upp några bilder som visar trädgårdar med fin form och struktur.

Här finns flera vintervärden: Snötyngd hortensia med sina bollformade blommor; det klotformade trädet; och den klippta häcken som agerar bakgrund. Bildkälla.

Här har vi en typiskt engelsk trädgård med formklippta häckar, träd och buskar. Bildkälla.

Även här har vi en tydlig struktur med låga häckar och klotformade buskar. Bildkälla.

Lusthuset täckt i snö och det höga trädet till höger i bild skapar en extra dimension av rumslighet i den här trädgården. Bildkälla.

På min Pinterest hittar du ännu fler inspirerande trädgårdsbilder 📌 

Sarah Berger Kullberg Trädgårdsdesigner Örebro

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

Inga kommentarer

Skriv en kommentar