18 feb Vintergrön eller städsegrön?
Vintergrön eller städsegrön?
Det är inte helt lätt att hålla reda på alla olika begrepp inom växtvärlden. Två begrepp som är lätta att blanda ihop är om en växt är vintergrön eller städsegrön. Begreppen låter lika, men det finns en grundläggande skillnad som är viktig att känna till så här på vårvintern.
Jag ska villigt erkänna att jag har tyckt att det är svårt att hålla reda på skillnaden om en växt är vintergrön eller städsegrön, men när jag väl förstod den bakomliggande faktan så blev det enklare!
Vintergröna växter fäller sina blad under vinter eller tidig vår, och får nya blad vid lövsprickningen varje vår. Längre norrut i landet och på mer utsatta platser faller löven tidigare under vinter, men i södra Sverige och milda vintrar kan bladen sitta kvar ända fram tills de nya bladen kommer. Till vintergröna växter räknas även bok och avenbok, vars blad blir bruna på hösten men sitter kvar genom vintern.
Städsegröna växter däremot behåller sina blad eller barr året om. Ordet städse betyder helt enkelt alltid, ständigt, för jämnan – vilket i det här sammanhanget betyder att bladen alltid sitter kvar. För att öka förvirringen lite, så kan jag berätta att även städsegrönas växter byter ut sina blad då och då – dock inte alla blad på en och samma gång. Vanligtvis sitter ett blad eller barr kvar på växten i 3-4 år innan det byts ut. Några städsegröna växter är rhododendron, murgröna och de flesta barrväxter, med undantag för t.ex. lärk som fäller sina barr på hösten.
Bok är en vintergrön växt.
Idegran är en städsegrön växt.
Kortfattat – vintergrön eller städsegrön?
Vintergröna växter tappar sina blad under vinter/tidig vår och får nya blad under våren.
Några exempel på vintergröna växter är avenbok, bok, vintergrön liguster och alunrot.
Städsegröna växter behåller sina blad året om.
Några exempel på städsegröna växter är murgröna, waldsteinia, buxbom, rhododendron och de flesta barrväxter.
Varför är det här viktigt att veta?
Städsegröna växter är känsliga för att torka ut på vårvintern när ljuset kommer tillbaka och det fortfarande är tjäle i jorden. Det kallas tjältorka och innebär helt enkelt att när solen värmen upp växterna vaknar de till liv och bladen börjar avdunsta vätska. För att behålla vätskebalansen behöver växten tillgång till ny vätska, och om marken då är frusen kan växten inte ta upp vatten från jorden. Växten kan se fin och grön ut under vintern, men bli brun, torka ihop och i värsta fall dö när våren kommer.
Så, vad kan du göra för att skydda dina städsegröna växter mot tjältorka?
Täck över växten med till exempel juteväv för att skydda den mot den starka vårsolen och förhindra att alltför mycket vätska avdunstas via bladen.
Nyplanterade växter är extra känsliga för tjältorka eftersom de inte har hunnit utveckla rotsystemet ordentligt, så jag ska pinna ut och täcka över min nyplanterade rhododendron så fort jag skrivit klart det här.
Vintergröna växter drabbas inte av tjältorka, eftersom de får nya blad under våren.
/Sarah
Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser kan dyka upp ibland. Bor och är uppvuxen i Örebro.
Inga kommentarer