Och så var det september igen

Oj, vad tiden har gått. En veckas paus från bloggen råkade bli en nästan två månaders helt oplanerad paus. Jag blir så glad att nya läsare ändå hittar hit till mina äldre inlägg, via google. Det är så kul när ni lämnar uppskattande kommentarer eller ställer frågor! 

Det har varit en skön paus att helt koppla bort bloggen, men samtidigt är det svårt (och blir svårare för varje dag) att komma över tröskeln att göra ett nytt blogginlägg. Hur som helst, jag tänkte att vi ska kika lite på vad som har hänt sen den 21 juli och mitt senaste blogginlägg:

Det största som har hänt är nog att vi har blivit med bin! En kväll i juli hämtade jag och mamma hem ett bisamhälle, som har fått en plats i skogsbrynet nedanför vårt hus. Sen dess har vi både hunnit med att slunga honung för ett par veckor sen och börjat en biodlarkurs som vi ska gå under året. Biodling är en helt ny värld som är otroligt fascinerande. Det är ogreppbart hur de små bina kan kommunicera och samarbeta så bra i ett bisamhälle med upp till 80 000 bin. Nu har vi börjat invintra bikupan och sen är det bara att hålla alla tummar och tår att de kommer att överleva vintern, tydligen var förra vintern tuff och många biodlare förlorade samhällen.

Bikupan står så fint på gärdet nedanför huset och ska så småningom få sällskap (på behörigt avstånd) av en damm, ankor, grillplats och den härliga, skuggiga lunden jag har börjat anlägga. Allt det kommer redan nästa år om jag får bestämma, men allt har en tendens att ta längre tid än jag tänker att det ska göra🤷‍♀️

Nästa stora grej: Vi har bytt tak på halva huset! Den andra sidan är lite mer svåråtkomlig och så vill vi bygga en takkupa där, så det får vänta till nästa år. Jag vill göra om kupan på den här sidan också, men det får också vänta. 

Jag har planterat några växter och planerat för att anlägga både en trädgårdslund och en bärlund. Nu under de kommande veckorna ska jag passa på att plantera järnet. Jag har massvis med plantor stående från att jag har tagit sticklingar av buskar och klätterväxter och perenner som jag har sått från frö. Mitt mål för september är att få ner så många det bara går i jorden.

Jag håller på att plantera en stor rabatt med buskar och perenner som kommer bli den översta delen av min woodland-slänt. Nyfiken på woodland, eller trädgårdslund som det också kan kallas? Läs mer här. På en annan plats i trädgården ska det bli en frukt- och bärlund med valnöt, biggaråer, mullbär, blåbärstry och olika sorters vinbär. Om jag ska vara ärlig finns det redan många (för många?) vinbärsbuskar, men visst måste jag väl ha vita och gröna vinbär också?

Jag har skördat massa potatis, lök, kål, vitlök, sallat och squash. Potatisen har drabbats av potatisbladmögel och vi har klippt ner all blast. Jag har sått rädisor, vintersallat, spenat, mm. som vi redan har kunnat börja skörda. Vildsvinen har förstört min majsodling. Tomaterna har till slut börjat mogna, efter rekordsen plantering i början av juli. 

Äppelträden ger GALET mycket i år, speciellt vårat Åkeröträd som fortfarande är fullt med frukt trots att mängder har fallit och många nära och kära har varit här och plockat. Vi har mustat två omgångar äpplen, och jordkällen är nu fylld med äppelmust. Jag ska baka några äppelkakor att frysa in, torka äppelskivor och testa att göra äppelmarmelad. Och så har vi fyllt tre stora kompostbingar med fallfrukt utblandat med förra årets löv och spån. 

Jag har påbörjat projekt stenmur i köksträdgården. Rensat bort en massa ogräs och grävt fram mängder med små och stora stenar. Har jag nämnt att vi bort på en rullstensås?😅 Jag har också insett att jag behöver hjälp av pappa och traktorgrävaren för att komma vidare med muren. Det går inte att flytta stora stenar med bara muskler och viljekraft.

Vi har varit på minisemester till Dalsland med vår lilla campervan. Vandrade upp på Sörknatten. Såg akvedukten i Håverud. Gick runt vid Baldersnäs herrgård. Plockade kantareller och samlade massa inspiration till framtida dammprojekt. Och jag och Evi har besökt parker i Uppsala och Enköping. Kikat på fina växtkombinationer och sensommarprakt. Ett inlägg med några favoriter kommer senare😊

På jobbfronten har jag startat upp ett par nya designprojekt inför vintern, rivstartat beskärningssäsongen som är som mest intensiv för mig nu från augusti till oktober och så har jag haft ett antal trädgårdsrådgivningar. Jag har hämtat ett gäng växter som ska planteras hos kunder den kommande tiden och fått hem årets tulpanlökar. Pia har varit här och tagit foton som jag kan använda på hemsidan. 

Jag har lyssnat på Sommar i p1. I skrivande stund har jag bara det sista kvar. Hittills är mina topp 3 favoriter Cecilia Uddén, Sanna Sundqvist  och Nathalie ”Cleo” Missaoui.

Och sist men inte minst: Jag har njutit av att bo på landet. På platsen som jag drömt om att bo på ända sen jag var liten. 

Sarah Berger Kullberg Trädgårdsdesigner Örebro

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

Inga kommentarer

Skriv en kommentar