10 saker jag vill göra i oktober

För mig är den här typen av listor ett bra sätt att stanna upp och ta vara på tiden. Det blir så lätt att vardagen bara rullar på. Dagarna går och vips så är det jul. Visst är det kanske lite krystat och klämkäckt, men oavsett om punkterna på listan blir av eller inte så är det ett bra sätt för mig att reflektera över jag vill fokusera på den närmaste tiden. 

I år tycker jag att hösten känns jobbig, som en kort övergångsperiod till en lång mörk vinter med kyla som håller kvar sitt grepp ända till april.

Så jag skriver den här listan för att jag vill ta vara på hösten. Njuta av höstfärgerna, skogsturer med svampplockning, fina höstdagar i trädgården och regniga dagar i växthusen.

Tio saker jag vill göra i oktober:

Gå ner i tempo och komma in i ett nytt vardagslunk när beskärningssäsongen tar slut. Jag vill få till vardagsrutiner med en bra struktur för jobb, studier, rörelse och tid i trädgården.

Sätta mängder med tulpanlökar, för att kunna skörda och sälja lika fina tulpanbuketter som i våras. Jag ser framför mig att bäddarna längs huvudgången i köksträdgården ska prunka med tulpaner i glada färger till våren.

Pyssla höstkransar vid min nya arbetsbänk i den nystädade arbetsboden.

Skapa strukturen i köksträdgården. Förbereda för att göra nya odlingsbäddar och flisgångar under vintern.

Planera för var vi behöver mer starka höstfärger i trädgården och drömma om växter jag vill plantera.

 

Gå en tur på Bergslagsleden. Det här är en punkt som ständigt är med på mina vill-göra-listor, men som jag ändå sällan får till. Nu längtar jag ut i naturen för att njuta av höstfärgerna och den sista värmen innan vintern kommer. Det kanske får bli en tur till gamla, trogna Göljestigen?

Ta hand om de sista äpplena. Lagra i jordkällaren. Torka. Bara äppelkakor att lägga i frysen.

Göra iordning tavelväggen i vardagsrummet.

Plantera minst en, kanske två, Ornäsbjörkar. I våras köpte jag ett gäng pluggplantor av björken ’Dalecarlica’ av Elitplantstationen på Nordiska trädgårdar, som jag inte har hittat någon bra plats för än. De blir stora träd med tiden ~ uppåt 20-25 meter höga ~ så de kräver sin plats. Jag vill ha en ”Dalakarl” (som jag lite slarvigt brukar kalla dem) som möter oss när vi kommer in i trädgården, den vill jag plantera nu i höst.

Läsa trädgårdstidningar i lugn och ro. Jag vill ta mig an högen med tidningar som har blivit liggande sen i våras. Under höst och vinter tycker jag att det är perfekt att inspireras och drömma om framtida trädgårdsprojekt, under sommaren har jag inte riktigt ro att sitta still och ta till mig på samma sätt.

Vad önskar du av oktober? Vad gör du för att skapa höstmys?🍂

Listan är inspirerad av Flora.

Sarah Berger Kullberg Trädgårdsdesigner Örebro

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

Inga kommentarer

Skriv en kommentar