Vecka 43: Just nu

Just nu viner höstvindarna utanför fönstret. Tallkronorna vajar i vinden och marken fylls av drivor med guldgula löv. Trädgårdens guld. Och de sista höstlöven håller sig krampaktigt kvar på träden. Jag har påbörjat det mysiga arbetet med att hösta in trädgården. Krattar in löv i rabatter och under buskar. Täcker in odlingsbäddarna som inte ska odlas under vintern med ett tjockt lager löv. 

Det organiska materialet ~ löv, gammalt och färskt gräsklipp och hönsgödsel ~ i bäddarna jag gjorde i våras har redan brutits ner till viss del och blivit till finaste mull, så jag fortsätter mata jorden med mer löv nu under hösten och mer färskt material till våren. 

Det är nog mitt allra bästa trädgårdstips: att mata jorden med organiskt material. Antingen genom att gräva ner det i jorden, eller allra helst att täckodla, det vill säga att bara lägga materialet uppe på jorden. Då störst inte mikrolivet och strukturen i jorden vilket gör att det går snabbare för materialet att brytas ner.

Just nu funderar jag på hur jag ska våga sätta mina tulpanlökar i köksträdgården. Vi har nämligen upptäckt att vi har sork. Vi började misstänka det när vi såg de klassiska sorkhålen de lämnar efter sig, och fick det bekräftat när Evi lyckades ta en när vi stod och pratade i köksträdgården…

Nu är jag förstås rädd att sorkarna ska äta upp mina dyrbara tulpanlökar. Jag har varit förskonad från sorkar tidigare, så jag vet inte riktigt vad som fungerar i praktiken. När jag googlar ser jag tips om att sätta tulpanerna tillsammans med växter som sorken inte tycker om, som vitlök, narcisser, allium och kejsarkrona och att gödsla med hönsgödsel. Och att sätta glasflaskor med halsen uppåt i sorkhålen för att skapa ett vinande ljud som skrämmer dem. En möjlig (och rimlig?) lösning är väl att låta Evi gå en daglig runda i köksträdgården. Det vore förstås bra om hon kunde få tag i sorkarna, men det känns samtidigt lite äckligt🤢

Vitlök, narcisser och kejsarkronor får det bli i vilket fall som helst!

Sarah Berger Kullberg Trädgårdsdesigner Örebro

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

Inga kommentarer

Skriv en kommentar