27 mar Favoritväxter i mars
Vi närmar oss april med stormsteg och vårkänslorna fullkomligt fyller hela mig. Eller, ärligt talat har jag haft vårkänslor sedan i januari i år, men nu börjar naturen hänga med på allvar.
Tulpanerna kikar upp ur jorden både i växthuset och på friland (i växthuset kommer jag kunna skörda de första tulpanerna inom några veckor om det fortsätter vara så här varmt!). Bin och humledrottningar flyger mellan krokus, snödroppar och vårstjärnor. I söndags såg jag årets första fjäril(!) och de tidigaste perennerna börjar grönska. Lammöron, lungört och jättedaggkåpa börjar få nya blad, och jag har faktiskt lite smått börjat med vårvården i trädgården.
I år är mars ovanligt mild här i Örebro, men det finns några växter som de flesta år blommar troget så här tidigt på året. Här är mina favoritväxter i mars.
1. Blåsippa, Hepatica nobilis
Vi har blåsippor runtom i vår trädgård, och KÄRA NÅN vad de trivs och har spridit sig genom åren. På flera platser har vi stora, blå mattor som lyser upp. När solen skiner surrar bina glatt mellan blommorna och sprider ännu mer vårglädje.
Blåsippan är fridlyst i hela landet, men här i Örebro är det tillåtet att plocka blåsippor. Här kan du läsa mer om fridlysning och vilka regler som gäller i just din del av landet.
Blåsippan trivs bäst i kalkrik jord i halvskugga, allra bäst trivs de i gles skog där ljuset silas genom trädens kronor. Om du vill ha blåsippor i din trädgård finns det sorter och plantor att köpa. Blåsippor korsar sig villigt och det finns en del spontana korsningar med olika blomfärger – det är inte helt ovanligt att hitta en rosa eller lilaröd blomma bland alla blåa sippor.

Det är något speciellt med stora mattor av blåsippor.

En rejäl rugge med krokus som blommar fint i mars. Det är väl värt att böja sig ner och inspektera blommorna.
2. Krokus, Crocus
Gräsmattor och rabatter som fylls av krokus i lila, vitt och gult. Små blommor som öppnar sig när solen skiner och slår ihop sig så fort den försvinner. Krokusarna är viktiga för pollinatörer som vaknar tidigt på våren och det går ofta att se stora humledrottningar och bin som flyger från blomma till blomma för att samla mat efter vintern. Svårslaget, eller hur?
Krokus köps som lök och planteras tidigt på hösten. Det brukar gå att hitta storpack med lökar för ett överkomligt pris. Men precis som med snödroppar går det bra att gräva upp och dela lökarna som efter några år ofta växer tätt tillsammans i kluster. Här kan du läsa om att dela snödroppar, du gör på precis samma sätt för att dela krokus.
Krokus trivs i sol till halvskugga och växer bra i de flesta jordar, dock ej för blött – vilket gäller de allra flesta lökväxter, löken riskerar att ruttna bort om jorden är kall och blöt.
3. Våriris, Iris reticulata
En annan liten, tidigblommande skönhet är våriris, som köps som knölar och planteras under hösten. För extra tidig blomning kan knölarna planteras i krukor under hösten och drivas i blom tidigt, tidigt på våren.
Våriris trivs bäst i soliga lägen och växer bra i de flesta jordar som är väldränerade, men sandjord är allra bäst.
Lästips: Växter för vårvinterträdgården

Krokus som slagit ihop blommorna inför natten.
WEBBKURS: SKAPA EN HÅLLBAR OCH VACKER RABATT
Drömmer du om vackra rabatter där det finns något att njuta av året om? Det krävs både kunskap och planering för att få till en rabatt som blommar under hela säsongen – och som känns sådär perfekt lugn och harmonisk.
I den här helt onlinebaserade kursen får du lära dig allt du behöver för att kunna skapa vackra, harmoniska och hållbara rabatter.
4. Sälg, Salix caprea
Sälgen är en av de allra viktigaste växterna för pollinatörer som vaknar tidigt på säsongen. Blommorna har mycket av både pollen och nektar som är viktigt för humlor och bin tidigt på våren.
Det är en flerstammig buske eller litet träd som passar allra bäst i en naturlik trädgård. Sälg trivs bäst i soligt läge, men tål en del skugga, och växer bra i de flesta jordar som inte är alltför torra.
Lästips! I den här artikeln på Gröna rader kan du läsa mer om den viktiga sälgen. Visste du till exempel att sälgen har stor betydelse för andra arters överlevnad? Larver av 180 fjärilsarter och 75 skalbaggsarter äter bladen och över 200 skalbaggsarter kan finnas i veden. För att inte tala om alla tidiga pollinatörer som hämtar nektar och pollen i blommorna.

Sälg med videkissar mot blå himmel.
5. Körsbärskornell, Cornus mas
Körsbärskornellen är lite av en doldis. Under större delen av året är det en ganska intetsägande buske, men sen kommer den tidiga våren och busken fylls av små, gula blommor på bar kvist! Under hösten får busken små, röda bär som är fullt ätliga. Det är faktiskt de som är de röda bären i den klassiska cocktailblandningen. Det finns även namnsorter med gula bär.
Det är en stor buske, som gärna kan stammas upp till ett litet träd, utmärkt för en mindre trädgård. Körsbärskornell är torktålig, men trivs allra bäst i näringsrika lerjordar med något kalkhaltig jord. Föredrar full sol till halvskuggiga lägen.
Lästips: Lista – fina buskar för rabatten

Körsbärskornellens gula blommor är inte helt lätta att fånga på bild.
Det var fem av mina marsfavoriter i trädgården.
Vilka är dina favoriter så här tidigt på våren? Skriv gärna en kommentar och berätta!

Här på bloggen delar jag med mig av växttips, tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra.
/Sarah
Andra inlägg du kanske gillar...

Inga kommentarer