25 apr Trädgårdsbelysning och ljusföroreningar
För några veckor sen var jag i Stockholm på en utbildning i trädgårdsbelysning. Det var en heldag med teori om varför vi ska använda belysning i trädgården, hur vi belyser på bästa sätt, genomgång av produkter och en praktisk workshop hur belysningen sätts upp i trädgården. En kul och lärorik dag! Nu vill jag ut och planera belysning i trädgårdar.
Något som är viktigt att tänka på när det kommer till trädgårdsbelysning är ljusföroreningar, det vill säga ljus som stör nattlevande djur och insekter. Mer om det längre ner!
Utbildningen hölls i de vackra miljöerna på Högberga gård. På bilden ovan vackra trappor i röd kalksten och formklippt buxbom, som gör sig fint tillsammans med de gamla tegelbyggnaderna!
Det hade snöat rejält den dagen vi var där, vilket gav ytterligare en dimension till belysningen.
Belysning i trädgården har flera funktioner, både estetiska och praktiska.
Det framhäver vackra element i trädgården, som till exempel vackra trädstammar och städsegröna växter. På så sätt förstärker det en välplanerad trädgård. Pricken över i:et helt enkelt.
Belysningen har också en praktisk funktion. Ljuset leder oss i trädgården och ger en känsla av trygghet.
Även om vi just nu går mot ljusare tider med längre och längre kvällar är ju den hårda sanningen att det är mörkt en stor del av året. Med hjälp av belysning kan vi njuta av våra trädgårdar under en större del av året.
Trädgårdsbelysning gör stor skillnad under mörka vinterkvällar. Här är en stor, gammal rododendron upplyst underifrån.
Utan belysning…
… och med belysning. Visst är det stor skillnad?
ljusföroreningar
Det finns som sagt många fördelar med trädgårdsbelysning, men det finns även en stor nackdel. Ljusföroreningar, det vill säga ett överflöd av konstgjort ljus, har visat sig vara ett stort hot mot nattaktiva djur som fladdermöss, fåglar och många insekter. Det leder till att djuren lockas till farliga miljöer, har svårt att hitta mat och att de inte förökar sig som de ska. Här kan du läsa mer om hur ljusföroreningar påverkar djurlivet.
Lösningen på problemet med ljusföroreningar är att se till att lamporna bara lyser när vi är vakna och släcks när vi går och lägger oss. Det kan göras både genom att vi manuellt stänger av belysningen (via en app som styr systemet) eller genom att systemet ställs in på att tändas i skymningen och lysa X antal timmar. Eller med en gammal hederlig timer förstås.
Vi kan även använda belysning mer under vintern än under sommaren, eftersom djuren störs i mindre omfattning då. Dessutom är det ju under den mörka delen av året som vi har allra störst glädje av belysningen.
Samma tall som syns på bilderna ovan. Tallar är tacksamma att belysa, med sin skrovliga bark och gröna barr.
Effektfull belysning av städsegröna växter och tegelvägg.
Om du vill ha hjälp att skapa en belysningsplan och installera belysning i din trädgård är du varmt välkommen att höra av dig via kontaktformuläret här eller genom att skicka ett mail till sarah@bergerkullberg.se.
/Sarah
Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är uppvuxen i Örebro.
Inga kommentarer