Trädgårdsförebilder: Ulla Molin

Grönt och formstarkt med ulla molin

Ulla Molin är en av mina största förebilder inom trädgårdsdesign. Hennes tankar om att använda få färger och låta de gröna bladen spela huvudrollen tilltalar mig. Det gröna skapar ett lugn och en vilsamhet. Hon var en mästare på kombinationer av form och textur, och blandade gärna formklippta vintergröna buskar med mer vildväxande gräs och perenner. Ett besök i Ullas egen trädgård i Höganäs står högt på min bucket list! 

”Lågmält och genialt”

Så beskriver Liselotte Fritz Ulla Molins stil i boken ”Ulla Molin: konsten att skapa den tidlösa trädgården”. Det är en bra sammanfattning av Ulla Molins arbete och tankar om trädgårdsdesign.

Känslan för struktur och form har gjort Ulla Molin känd i trädgårdskretsar. Hon ses som en förnyare av den svenska trädgården och hon räknas som en av förgrundsfigurerna inom modernismen i Sverige. Ulla Molin hade en exklusiv smak och beskrivs av vissa som en trädgårdssnobb, samtidigt som hon var av den starka åsikten att trädgården skulle vara för alla och inte bara dem med mycket pengar.

Ulla Molin hämtade idéer från olika delar av världen. Den japanska trädgårdskulturen var en favorit och hon gjorde flera inspirationsresor till Japan. Från USA tog hon bland annat med sig idén om grillen och uteköket under 50-talet, vilket då sågs som en nymodighet i trädgårdssverige men idag är en självklar del i de flesta trädgårdar. 

Trädgården på Tallgatan i Höganäs blev hennes livsverk. Trädgården byggnadsminnesförklarades 2010 med syftet att bevara en trädgård som representerar det sena 1900-talet. Till ytan är det en liten trädgård, men tack vare Ulla Molins noggranna design känns den rymlig. Trädgården är indelad i åtta rum med olika namn, så som plommonlunden, lusthuset, fågelbadet och norrsidan. Hela trädgården är tätt omsluten av en hög oxelhäck, vilket skapar ett lugn och en inåtblick – både in i trädgården och in i sig själv. I stället för gräsmatta får låga perenner och klätterväxter täcka marken, i plommonlunden bildar täta mattor av murgröna trädgårdens golv.

Det stora fågelbadet som är trädgårdens centrum omges av silvergrå marktäckare som lammöron, malört, lavendel och flera sorters kattfot. Växtvalet är självklart anpassat efter det soliga läget med torr jord. Ulla Molin kunde det där med rätt växt på rätt plats.

Ulla Molin var inte någon växtnörd på så sätt att hon hade stora samlingar av ovanliga sorters växter. Växterna valdes för sin funktion och förmåga att bygga upp rumsligheten och bidra med något som förstärkte den känsla hon ville förmedla i trädgården.

Woodland i Engelska trädgården

Likt på den här bilden från Engelska trädgården täcker murgröna delar av Ulla Molins trädgård. 

Så skapar du en Ulla Molin-trädgård

Rumslighet. Dela in trädgården i olika delar beroende på hur du vill använda dem. Till exempel entré, terrass, plommonlund och köksträdgård som var några av rummen i Ullas egen trädgård. Att rama in de olika rummen är viktigt och även att rama in hela trädgården med höga häckar, murar eller plank.

Använd få växter på stora ytor. Plantera många plantor av samma sort tätt och i stora grupper. Det skapar harmoni och rofylldhet. 

Sparsmakad färgkomposition i en mjuk färgskala. Ulla använde oftast grönt, vitt, grått eller blått i olika nyanser.

Mjuka, organiska linjer – undvik räta vinklar.

Kontraster mellan tuktat och vilt.

Klätterväxter mjukar upp, är inbjudande och binder samman ute och inne.

Använd marktäckare. Låt ingen jord vara synlig och gräsmattan kan med fördel bytas ut mot mattor av marktäckare, till exempel murgröna som täcker stora delar av Ullas trädgård i Höganäs.

Vintergrönt. Trädgården ska vara njutbar året runt. Gärna formklippta vintergröna buskar som buxbom eller idegran. I sin trädgård i Höganäs hade Ulla buxbom klippta som hönor.

Kombinera olika markmaterial: tegel, keramik, sten och grus. Ulla hade en förkärlek till att använda olika sorters plattor för att göra det mer livfullt och för att förstärka rumsindelningen.

Använd krukor för att mjuka upp terasser och andra stora, kala ytor.

Några av Ulla Molins favoritväxter

  • Buxbom, Buxus sempervirens
  • Liguster, Ligustrum vulgare
  • Idegran, Taxus baccata (i zon 3 och över kan hybrididegran, Taxus x media, användas istället)
  • Skogsklematis, Clematis vitalba
  • Klätterhortensia, Hydrangea anomala ssp. petiolaris
  • Murgröna, Hedera helix
  • Bergbambu, Fargesia murielae
  • Iris, Iris 
  • Kaukasisk förgätmigej, Brunnera macrophylla
  • Äkta förgätmigej, Myosotis scorpioides
  • Storbladig murgröna, Hedera hibernica
  • Julros, Helleborus niger
  • Hasselört, Asarum euopaeum
  • Vintergröna, Vinca minor
  • Röd sockblomma, Epimedium x rubrum
  • Ulleternell, Anaphalis triplinervis
  • Kattfot, Antennaria diocia
  • Malört, Artemisia
  • Lavendel, Lavandula angustifolia
  • Lammöron, Stachys byzantina
Bok om Ulla Molin

Om du vill läsa mer om Ulla Molins arbete och liv kan jag verkligen rekommendera Liselotte Fritz bok som kom ut tidigare i år. 

Sarah Berger Kullberg Trädgårdsdesigner Örebro

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

Inga kommentarer

Skriv en kommentar