Vecka 45: Pågående projekt i köksträdgården

Det är den fjärde november och årets odlingssäsong ~ min första i den här trädgården ~ närmar sig sitt slut. Det finns fortfarande några få grönsaker kvar att skörda: grönkål och purpurkål ute i odlingsbäddarna, persilja, sallat, mangold och några stackars få tomater som blivit kvar i växthuset. Sommarblommorna togs av frosten för några veckor sedan, dahliorna stod sig länge i år. Jag brukar försöka göra en utvärdering av odlingsåret. Skriva ner vad som har gått bra, vad som har växt mindre bra och vad jag vill ta med mig till nästa odlingssäsong. Odlingsåret 2023 sammanfattades först i våras, det här året ska utvärderingen göras nu i november.

Men det är inte vad det här inlägget ska handla om. Idag tänkte jag berätta om mina tankar med köksträdgården och de projekt jag har på gång.

Vad passar bättre än att börja med ingången? Mellan växthuset och den svarta vattentunnan har jag planterat två stycken minikiwi. Det krävs nämligen två plantor för att få bär, en honplanta och en hanplanta. Mina två sorter heter ’Tage’ och ’Tina’. De ska få klättra på en portal som markerar ingången till köksträdgården. Till höger syns den nya rabatten jag anlade tidigare i höstas.

Jag har insett att jag behöver hägna in köksträdgården, för att hindra rådjuren från att äta upp det jag vill ha för mig själv. Det gäller framförallt de hundratals tulpanlökar jag ska sätta nu i höst ~ vilket innebär att jag behöver få till ett staket redan innan vintern.

Sommarblommornas fröställningar får stå kvar så länge de klarar sig. De kan ge mat åt småfåglarna under vintern, och jag tycker att de är fina att se på. De tillför värde i trädgården helt enkelt.

Den lite bredare gången är köksträdgårdens huvudgång. Jag vill ha en mjuk och organiskt känsla här, så jag använder naturmaterial som stockar, kubbar och stenar som kanter och gångarna ska under vintern täckas med flis. Det är tur jag har en tydlig bild i huvudet av hur det kommer bli, för just nu är det riktigt rörigt med ofärdiga odlingsbäddar, vildvuxna gångar och grejer som ligger där de inte ska vara. Då är det tacksamt att kunna visualisera hur det kommer se ut när det är färdigt. 

Eller ja, en trädgård blir kanske aldrig helt färdig så jag formulerar om mig. Då är det tacksamt att kunna visualisera hur det kommer se ut när köksträdgårdens grundstomme är färdig. 

Bäddarna längs huvudgången ska fyllas med tulpanlökar som jag odlar till snittblommor. Tänk så vackert det kommer vara ut i vår med hav av färglada tulpaner. Jag längtar!

Pallkragarna ska bort och bäddarna + gångarna ska bli längre. 

Jag vill i princip bara odla direkt i marken utan att bygga för mycket på höjden. Jorden här torkar ut snabbt, och i upphöjda bäddar torkar jorden ut ännu snabbare.

Jag har planterat ett gäng månadssmultron av sorten ’Rügen’ runtom i köksträdgården. Det är en sån lyx att kunna gå runt och äta smultron när jag är ute och grejar i trädgården.

I bädden till höger har jag planterat sparris. Jag flyttade plantorna från min gamla trädgård nu i höst. Det är inte optimalt att flytta sparris på hösten, men förhoppningsvis kommer de att överleva både flytten och sorkarna som härjar i köksträdgården. Jag sådde sparris från frö för 4 år sen och kunde skörda för första gången i våras, så det kändes en aning bittert att behöva flytta dem och få vänta ytterligare några år till nästa skörd.

Jag har ställt en kompostbinge direkt i en av bäddarna och fyllt den med löv. Där får de börja brytas ner under vintern och till våren använder jag det som täckmaterial i odlingarna. Jag vattnar med bokashi och nässelvatten, så att nedbrytningen ska gå snabbare. 

De gigantiska växterna mellan kompostbingen och växthuset är jordärtskockor. Jag ska försöka skörda en hel del nu i höst, så att det förhoppningsvis blir lite färre nästa år. 

I tunnelväxthuset är det fortfarande lite grönt. Sommarsådderna av mangold och sallat har lönat sig och växer fortfarande på fint. 

Jag tänkte skriva att nu när jag tänker efter är tunnelväxthuset det enda som är helt klart i köksträdgården, men sen kom jag på att det inte alls är helt klart. Tunneln sitter lite högre nu än det gjorde innan, vilket har lämnat en glugg över dörren som måste täckas igen innan vintern. Och så är inte reglarna runt vädringsluckan uppsatta heller…

Just det, det ska ner ett gäng tulpanlökar i den högra bädden också. Mitt bästa hösttips! Sätt tulpanlökar i växthuset! Tidigare blomning och en får ha dem ifred från rådjuren.

Men bäddarna, gångar, kantstenarna och stegstockarna är klara! Och fåtöljen! Om jag ska vara ärlig så används den mest av Evi och Herman, jag har svårt att sitta stilla några längre stunder när jag är i gång i trädgården.

Utanför tunneln ska det bli en liten uteplats med rum en liten sittgrupp. Jag har hittat MÄNGDER av småsten när jag grävt, så min plan är att använda dem och lägga kullersten här. Det finns dock gott om kvickrot så det kommer krävas noggrant förarbete.

Med vad är det som syns på bilderna ovan? Kanske du undrar nu. Jo, det är början på en stenmur och en ”trappa”. Tack vare stödmuren av natursten får jag lite mer yta att odla på nedanför det som tidigare var en ganska bred slänt med blommor blandat med kvickrot. En del av ängen kommer vara kvar mellan stenmuren och gräsmattan ovanför, min långsiktiga plan är att anlägga en riktig äng med klassiska svenska ängsblommor här.

Fördelen med att ha använt köksträdgården en säsong innan jag har gjort stora projekt är att jag har hunnit känna in platsen och hur jag använder den. Som här till exempel. Jag har ofta sneddat över slänten för att komma upp till carporten där jag förvarar spadar och sånt jag använder i köksträdgården, så här behöver det finnas en praktisk genväg, därav ”trappen”. Som inte är en trapp i traditionell mening, kanske  snarare stegstenar som är lagda med nivåskillnad för att ta sig… uppåt? Jo, det kanske får kallas trappa ändå.

På ytan bakom tunnelväxthuset är det frilandsodling (där vi odlade potatis i somras) och komposter. Och ett risstaket som var det första vi gjorde här i trädgården, innan vi ens hade tagit över gården. Förra vintern togs en stor gran som började må dåligt ner. En stor del av grenarna hamnade här i risstaketet (kallas också benjeshäck), och ger nu skydd och boplatser för massor av insekter, grodor, fåglar och smådjur. En bonus är det är en fin inramning av köksträdgården och att den kan fyllas på med sly som tas ner allt eftersom.

Framöver vill jag bygga ordentliga komposter med flera fack, men tills dess funkar det bra med pallkragar. Det viktigaste är att jag har någonstans att lägga värdefullt ”trädgårdsskräp” där det kan brytas ner och bli finfin kompostmull som jag kan använda.

Här ska jag sätta vitlök och bananschalottenlök. Bäddarna är preppade med bokashikompost och redo för sättlök. Nu börjar odlingssäsongen 2025!

Nedanför komposterna är det en rejäl sluttning ner till ängen nedanför. Det är egentligen ingen riktig än, snarare en brännässleåker, men visst låter äng finare? Hur som helst, nedanför köksträdgården ska det bo ankor nästa år! De kommer få gå ända upp till staketet till köksträdgården, eftersom deras huvuduppgift är att hjälpa mig hålla nere antalet mördarsniglar. Det har varit galna mängder sniglar i år.

Så de projekt jag har på gång just nu i köksträdgården är alltså:

– Bygga portal och grind
– Sätta upp staket runtom
– Göra i ordning fler bäddar och gångar
– Flisa och lägga flis i alla gångar
– Göra klart det sista på tunnelväxthuset
– Bygga stenmur
– Göra uteplats
– Sätta vitlök, schalottenlök och tulpaner
– Bygga en rejäl kompost
– Göra ett ankhus och en ankhage

Några projekt är större och mer långsiktiga än andra, men det mesta är sånt jag vill ha klart till början av nästa sommar. Som tur är är flera punkter på listan perfekta vintersysslor: som att flisa sly, bygga portal och staket och att göra i ordning bäddar och gångar. 

Tänk vad lätt det blir att starta odlingen i vår om allt det här är förberett i vinter! 

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

Inga kommentarer

Skriv en kommentar