12 höstbilder från min trädgård

Välkommen på en höstig rundtur i min trädgård. En eftermiddag i slutet av oktober. Än blommar kärleksörten tappert, men nästan allt annat har börjat skifta färg till de vackraste hösttoner. Ekens blad har gått från grönt till gult till den vackraste koppar. Funkians blad har gulnat. Ormbunkarna står stadigt men har bytt färg från grönt till orange.

Eken som skimrar i kopparorange är definitivt höstens drottning. 

Jag är så glad för den gamla eken som står där vid änden av stallet. Det täta lövverket ger skugga och regnskydd under sommarmånaderna. De mörka grenarna är vackra mot vinterhimlen. Och det ljusgröna bladutspringet ger hopp om våren. 

Tack till den som planterade ett litet ekskott där för många många år sedan. 

Trädgårdsstolarna står lite hipp som happ på altanen, körsbärsträdet har gjort sitt för i år och dammens vattennivå är låg inför vintern. Det är lite höströrigt helt enkelt, hoppas du står ut med det. (Det stör mitt öga lite att dammduken syns så mycket, men vi har lärt oss the hard way att det inte är bra att ha för mycket när vattnet fryser. Så nu får det vara lågt.)

En fantastiskt ormbunke jag tyvärr inte vet namnet på. Ormbunkar är en av mina svaga punkter i växtvärlden, jag har så svårt att hålla i sär de olika sorterna. I bakgrunden bergenia som står sig fint vintern igenom, en fin perenn att använda som bakgrund eller kantväxt i en rabatt. 

Lästips: 9 tips när du anlägger en perennrabatt

Och så tar vi oss lite längre ner i trädgården, mot min grönsaksodling och tunnelväxthuset. På gräsmattan hittar vi Evi och hennes älskade boll. Ska jag kasta en gång kanske? Nej, okej, du vill hellre leka jaga. 

Då går vi vidare ner till köksträdgården. Trädgårdens hjärta där jag har lagt ner mest tid och kärlek. Smultron- och jordgubbsplantorna är fortfarande gröna och har ett fåtal bär kvar, sparrisplantorna har legat ner sen i somras och sommarblommorna har gett upp för i år. 

I odlingslådorna är det mesta slutskördat för i år, förutom morötterna som klarar sig bättre där de står i jorden än om jag skulle skörda och lägga den i kylen.

Trasmattstrasorna som jag satte upp för att hålla borta rådjuren fungerade bra fram tills det blev kallare de senaste veckorna. Nu har de varit framme och ätit upp mina fina salladsplantor. Tur jag har det mesta av höstodlingen inne i växthuset. 

Hur som helst har jag börjat tycka om de gula trasorna, de får nog sitta kvar över vintern. Kanske tillsammans med en ljusslinga?

Vill du kika in i tunnelväxthuset också? 

Jag grävde upp grönkålen och flyttade in den i växthuset, efter att rådjuren hade lyckats ta sig igenom spetsgardinen jag hade som skydd och ätit upp en halv planta. Nu får den stå här inne tillsammans med de gula tagetesen som blommar tappert fortfarande. Jag är så glad över mitt infall att sätta dem som kantväxt framför tomaterna. 

Här inne växer också ärtskott, rädisor, späda salladsblad och mizunakål ~ en riktig småbladsfavorit. Lite lik ruccola men med mildare smak.

De första tulpanlökarna har fått komma ner i tunnelväxthuset. De kommande veckorna ska jag sätta närmare tusen tulpanlökar runtom i mina odlingar, några hundra ska fylla bädden längs hela långsidan i växthuset. Tidigare blomning och i skydd från rådjuren, win-win!

Och så en bonusbild. När jag klippte ner dahliorna och tog upp knölarna i förra veckan kom årets första snö. Fina, fina snöflingor som singlade ner genom luften och försvann så fort de nuddade marken ~ skönt var väl det. Snön kan gärna få vänta några veckor.

Sarah Berger Kullberg Trädgårdsdesigner Örebro

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

Inga kommentarer

Skriv en kommentar