8 snabbväxande häckar som inte är tuja

När det är dags att plantera häck vill många ha en som snabbt blir hög och ger insynsskydd, och väljer därför den populära tujan. Men det finns fler häckväxter att välja på! Jag gillar när det finns en mångfald av olika häckar i ett villaområde och tycker inte nödvändigtvis att alla trädgårdar behöver ha en (mer eller mindre välskött) tujahäck, när det finns så många andra att välja på. Längre ner på sidan finns en lista med 8 snabbväxande häckar som inte är tuja.

Woodland i Engelska trädgården

En välklippt avenbokshäck till höger på bilden.

Snabbväxande = kräver mer beskärning

En viktig sak att ha i åtanke innan man planterar en snabbväxande häck är att den behöver beskäras regelbundet (1-3 gånger per år) för att inte bli för stor och vildvuxen, speciellt om man väljer sorter som används som klippt häck. 

Baksidan med att välja en snabbväxande häck är alltså just att de är snabbväxande och därmed kräver mer underhåll. 

Så om du ha en häck som inte kräver lika mycket beskärnign kan det vara en god idé att fundera på att istället välja en mer långsamväxande häck, som bok, hybrididegran eller måbär och istället köpa plantera större plantor. Då får du en häck som snabbt ger insynsskydd men bara behöver beskäras en gång per år, eller mindre.

Idegranshäck och funkia med vit kant

Idegranshäckar är inte snabbväxande, men ett bra alternativ för den som vill ha en häck som kräver mindre beskärning.

Barrotade plantor

Ett tips för att komma undan billigare vid köp av häck är att välja barrotade plantor. 

Dessa säljs som namnet avslöjar på bar rot, det vill säga utan jord runt roten. Barrotade plantor planteras när växten är i vila, från sen höst till tidig vår.

Klippt eller friväxande häck?

Olika växter används beroende på om häcken ska vara klippt eller friväxande, därför är det viktigt att bestämma från början om man vill ha en klippt eller friväxande häck.

En del klippta häckar kan hållas så smala som 30 cm ~ till exempel avenbok, liguster eller måbär. Andra tar upp lite mer plats.

Friväxande häckar behöver mer plats ~ minst 1 meter på bredden, men det beror förstås på vilken växt som väljs.

8 snabbväxande häckar som inte är tuja

Nu skulle ju det här inlägget handla om snabbväxande alternativ till tujahäcken. Men först vill jag bara trycka på vikten av att alltid välja växt utifrån platsens förutsättningar. En solälskande syren kommer blomma avsevärt mindre på en skuggig plats, och en granhäck kommer inte frodas i torr jord.

Läs mer här: Växter ståndort – rätt växt på rätt plats

Så, här kommer 8 snabbväxande häckväxter:

Klippta häckar

Avenbok, Carpinus betulus

Avenboken är ett snabbväxande alternativ till den klassiska bokhäcken. De vissnade bladen kan sitta kvar över vintern i skyddade lägen. Avenbok används som klippt häck ~ blir stora träd om de får växa helt fritt. Avenbok beskärs årligen, men häcken toppas först när den nått önskad höjd. De första åren beskärs den ändå på sidorna för att förgrena sig och få önskad bredd.

Liguster, Ligustrum vulgare

Liguster är en mycket snabbväxande växt som behöver beskäras ofta och redan från plantering för att bli en tät och stadig häck. De beskrivs ofta som lättskötta, vilket de på sätt och vis är i och med att de växer snabbt och är lätta att forma ~ men de kräver sin beskärning för att bli en fin häck.

Låg berberishäck och ligusterhäck

Ligusterhäck är en riktigt snabbväxande häck som kräver mycket beskärning. Den låga häcken intill är en lågväxande rödbladig berberis.

Gran, Picea abies

Gran har historiskt använts ofta som häck, men alltmer sällan nuförtiden. Det kanske beror på de skräckexempel med förväxta granhäckar som blivit enorma, men faktum är att en välskött granhäck är en tät, städsegrön häck som ger gott insynsskydd. En granhäck behöver beskäras årligen.

Japansk lärk, Larix kaempferi

Japansk lärk är en snabbväxande häckväxt vars barr skiftar färg under säsongen och tappar dem på hösten. Precis som både gran och avenbok blir lärk stora träd om de får växa fritt. Vilket avslöjar att den behöver beskäras årligen för att hålla storlek och form.

Klippt lärkhäck är ett snabbväxande alternativ till tuja

Med en lärkhäck får du en unik och modern häck. Perfekt för dig som inte vill vara som alla andra.

Friväxande häckar

Fläder, Sambucus nigra

Fläder växer fort och blir stor både på höjden och bredden, och behöver rejält med utrymme om den ska bli en bra häck. Fläder behöver beskäras genom urgallring var eller vartannat år för att inte bli alltför stor och vildvuxen. 

Häggmispel, Amelanchier spicata

Häggmispel är en tålig och lättskött häck. Den används som friväxande häck och kräver därmed ordentligt med utrymme. Välj den som heter Amelancier spicata, för att få den smalaste, mest upprättväxande häggmispelhäcken. Häggmispel blommar härligt tidigt på våren och har en intensiv höstfärg i gult-orange-rött. 

Häggmispel blommar tidigt på våren

Tidigt på våren har häggmispeln mängder med små vita blommor.

Syren, Syringa vulgaris

Syren måste vara en av de vanligaste häckväxterna i Sverige. Syren växer mellan 10-60 cm per år och beskärs bäst genom årligt urgallring av de grövsta grenarna när den nått önskad höjd. Beskärning av syren görs alltid direkt efter blomningen, så att den hinner bilda blomknoppar till nästkommande år.

Smällspirea, Physocarpus opulifolius

Smällspirea är en buske som kan användas som friväxande häck eller med fördel i en häck/buskage med blandade buskar. Smällspirea används främst för sitt bladverk ~ det finns flera olika sorter med bladfärger som rött, orange, lime och grönt. De har även vit-rosa blommor i början av sommaren. Växer långsamt första året, men därefter cirka 30 cm per år tills den nått full höjd på uppåt tre meter.

Sarah Berger Kullberg Trädgårdsdesigner Örebro

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

Inga kommentarer

Skriv en kommentar