05 jun Min odling: maj 2021
Min odling: Maj 2021
Maj är en sån där riktig trädgårdsmånad. Det finns hur mycket som helst att göra i trädgården, och det kan stundtals kännas svårt att hinna med allt. Plantor ska skolas om och tas omhand. Odlingsplatser ska rensas och göras i ordning för utplantering och sådd. Men det är också i maj som dagarna ute börjar bli riktigt härliga med sol och värme. Jag har njutit av trädgårdssysslorna i maj och att se allt bli grönare och grönare. Läs vidare så berättar jag vad jag har pysslat med i min odling i maj år 2021.
Under maj har jag kunnat skörda bladspenat, rädisor och en hel massa sallat. När jag vintersått på olika platser under senvintern har jag visst gått loss lite väl mycket med sallatspåsarna, så nu får vi äta sallat i stora lass. Ett tips till dig som läser och mig själv kommande år är att så olika sorters sallat, istället för massor av en och samma sort. Det blir lite tråkigt i längden med bara grön plocksallat, och det hade varit roligare att kunna blanda upp den med lite röda sallatsblad.
I mitten av maj slog rapsen ut, och blommade en bit in i juni.
Under maj har jag fortsatt att sköta om plantor som såtts tidigare och så ny. Ute i odlingslådorna har salladslök, rädisor, sommarmorot, höstmorot, palsternacka och rödbetor har fått komma i jorden. Och ännu mera sallat. Inne har jag sått majs, bönor och ärter för utplantering i juni efter frostnätterna. Bönor och ärter funkar bra att så direkt ute på friland också, men eftersom jag ska odla dem i nya bäddar bestående av mestadels ensilage på en plats där det finns risk att mördarsniglarna äter upp dem vill jag att plantorna ska ha vuxit till sig lite innan de planteras ut. Större plantor har nämligen lättare att klara angrepp av sniglar.
Grönsaker att så i maj
Utomhus:
Morötter
Rödbetor
Sallat
Salladslök
Sättlök
Potatis
Inomhus för utplantering efter den sista frosten:
Majs
Bönor
Squash
Pumpa
Odla potatis i ensilage
Min tradition de senaste åren har varit att sätta ut all sättpotatis första maj. Men på grund av några frostnätter i början av månaden valde jag att skjuta upp det lite, så de kom i backen några dagar in i maj istället. Jag har odlat potatis i ensilage/hö de senaste åren, och så också i år. Det är en perfekt förstagröda i en ny odlingsbädd. Jag börjar med att täcka marken ordentligt med kartong eller tidningspapper. Det är värt att vara noggrann vid täckningen, annars tar sig diverse ogräs upp genom materialet. Ovanpå kartonglagret lägger jag ungefär 10 cm täckmaterial. Nu använde jag ensilage och hö, men det går lika bra med löv eller annat bös från trädgården.
När jag väljer sorter brukar jag utgå från sorter som har bra resistens mot olika sjukdomar/angrepp som kan drabba potatis. De vanligaste sjukdomarna och angreppen är potatisbladmögel, skorv, nematoder och potatiskräfta. De potatissorter jag har valt att odla i år är:
• Pocahontas – tidig sommarpotatis
• Marabel – tidig potatis som ska ge skörd på 8 veckor
• Almonda – sommarpotatis som är känd för att ge stor skörd
• Heiderot – rosa sommarpotatis
• Queen Anne – sommarpotatis som beskrivs som gourmetsort
Så här såg potatisodlingen ut när den var helt nyanlagd. Nu har den blivit finare med kanter och gångar av träflis.
Frilandstomater
Väderprognosen visade varma nätter i början av juni när det vanligtvis är risk för de så kallade järnnätterna, så jag vågade mig på att plantera ut tomaterna redan i slutet av maj. I år testar jag att odla de flesta tomaterna utomhus i odlingslådor, efter flera år med dålig skörd i växthuset. Därför har jag valt sorter som är framtagna för att odlas utomhus på friland och utvecklas snabbare än växthustomater. De sorter jag odlar utomhus i år är:
- Sibirjak – beskrivs av Runåbergs fröer som en ” snabb, tålig tomat med stora, riktigt goda frukter”
- Green Zebra – en god grön tomat med gula strimmor
- Okänd sort av en isländsk liten tomat som jag fått frö av från min svägerska
- Tiny Tim – en dvärgtomat som ger små röda tomater
- Black Cherry – mörkt svartröda körsbärstomater. Black Cherry är egentligen inte en sort anpassad för frilandsodling, men jag tror att de ska funka bra eftersom jag tidigare har odlat dem i krukor utomhus med bra resultat
Förutom frilandstomaterna odlar jag två sorters lagringstomater för första gången, sorterna Sibirische appeltomaat och Mallorquin. Jag testar en av var sort i odlingslådorna och resterande plantor i växthuset, det ska bli intressant att se vilket som ger bäst resultat.
Nu ser jag fram emot att allt i köksträdgården ska börja växa till sig så det går att börja skörda. Och jag ser verkligen fram emot och håller tummarna för att tomaterna ska ge god skörd utomhus.
Sarah Berger Kullberg
Här delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser kan dyka upp ibland. Bor och är uppvuxen i Örebro.
Inga kommentarer