16 jul Gullviva – vårblommornas vårblomma?
Gullviva är väl ändå vårblommornas vårblomma? Med sina söta, gula blommor lyser Närkes landskapsblomma upp fint på våren. Jag är så glad för den här lilla vårdonnan som trivs och frodas i vår nya trädgård, här får de sprida sig bäst de vill.
Gullvivan, vars vetenskapliga namn är Primula veris, är som sagt vår landskapsblomma här i Närke. Den går att hitta i den vilda i södra halvan av landet, oftast i ängsmarker och ljusa lövskogar. Enligt Naturvårdsverket är gullvivan fridlyst i hela landet. Överallt är det förbjudet att gräva upp växten med rötterna och i Örebro, Skåne och Halland är det även förbjudet att ta frön.
Läs mer: Växter för torpträdgården
Om du vill ha en torpträdgård så är gullvivan ett måste. Det är en klassisk torpväxt som finns i många äldre trädgårdar i södra Sverige. Gullviva är en klassisk rabattväxt, men jag tycker att den gör sig allra bäst när de får sprida sig fritt i trädgårdens lite vildare delar, som på en äng eller i en lund.
Gullvivorna är ju magiskt fina under blomningen men därefter är det bara en grön bladrosett resten av säsongen. Så likt vårlökar tycker jag att gullvivan kan sättas tillsammans med andra perenner som tar över huvudrollen när den har blommat över.
Den klassiska gullvivan är milt smörgul, men det finns sorter som har blommor som går i mörkare orangeröda toner och ljust gula på gränsen till vitt.
Läs mer: Skapa en lund i din trädgård
Gullviva frösår sig hejvilt i vår trädgård och olika sorter korsas
~ som den här söta med ljusgul kant.
Gullviva är mycket enkel att så från frö och den sprider sig villigt där den trivs. Om du vill testa att så gullviva från frö kan du ta fröer från en överblommad blomma som har bildat frö, eller förstås köpa fröer om du inte har tillgång till att skörda egna.
Gullviva trivs bäst i mullrik och väldränerad jord i soliga till halvskuggiga lägen.
Gullvivan kan bilda stora mattor om de får fröså sig fritt.
Odlingsråd för gullviva
– Trivs bäst i mullrik och väldränerad jord
– Växer fint i halvskuggiga lägen
– Föredrar lägen med sol under våren när den blommar
– Tips! Se till att jorden är fri från rotogräs innan planteringen, det är inte helt lätt att rensa ogräset mellan kantnepetans bladverk.
– Härdighet A: Övervintrar pålitligt i hela landet
Denna artikel är en del i en serie med växtporträtt.
Gå till Blogg och filtrera på Växtportätt så hittar du alla växtporträtt.
/Sarah
Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är uppvuxen i Örebro.
Inga kommentarer