Här ska det bli ett woodland

Idag tänkte jag visa lite bilder från det område i trädgården som ska bli ett woodland,. Eller en trädgårdslund. Jag har inte valt vilket ord jag vill använda för området ännu ~ vilket ord tycker du bäst om?

Just trädgårdslunden har lockat mig länge. Stora, naturlika planteringar med skuggtåliga växter, vårblomning och bladkontraster. Och sedan vi flyttade hit har jag landat i tanken att slänten som hittills har varit övervuxen av häggsly skulle vara den perfekta platsen för ett woodland. Läs vidare så ska jag förklara på vilket sätt.

Eftersom jag är som jag är – ivrig att komma igång när jag får en idé – så satte jag igång och började rensa upp en gång i det som ska bli lunden utan att ta några före-bilder.

Den här gången började det med en tanke att skapa en gång ner till bikupan, så att jag ska slippa ta omvägen förbi ladan varje gång jag vill kolla till bina. Från huset till bikupan är det egentligen inte mer än 30 meter om jag tar vägen genom slänten. 

Så, en regnig eftermiddag när det inte gick att göra något annat i trädgården utan att bli dyngsur gick jag loss med grensaxen och tog ner sly av hägg i skydd av de täta trädkronorna. Utan att ta några före-bilder alltså.

Men nu har jag varit duktig och varit ute med kameran för att dokumentera utgångsläget.

Till höger i bild syns den gång jag har röjt fram som leder genom det blivande woodlandet ner till bikupan. På bildens vänstra sida syns växthuset (som jag brukar kalla ”farmors växthus”, för att hålla isär det från tunnelväxthuset som anas ännu lite till vänster). Bakom växthuset ligger köksträdgården och hitom växthuset är den nya rabatten jag planterade tillsammans med mamma och farmor förra helgen. 

Samlingar med små, ljusbruna svampar som växer på en gammal trästock

Utgångsläge

Platsen som ska bli lunden utgörs av en slänt mellan ”trädgården” och gärdet nedanför. Slänten är drygt 15 m bred. Drömmen är att i framtiden göra hela slänten (som är uppåt 70 m lång) till ett woodland, men nu börjar jag med ett område som är 15 m långt. Det är alltså ett område på 225 kvadratmeter som blir den första delen i mitt woodland.

I slänten finns flera stora träd, vilket gör det till en ypperlig plats för ett woodland! Det finns en stor ask (och en lite mindre ask som kommer ta ner under vintern då den börjar bli ful till följd av askskottssjukan), några stora rönnar och mycket hägg i varierande storlek och skick. En del hägg kommer också tas ner under vintern.

Det är överlag bra, näringsrik jord i slänten. Farmor och farfar har använt den som ”kompost”, i den meningen att de har slängt ner diverse trädgårdsrens och fallfrukt som inte använts. Jorden är åt det torrare hållet, med mycket stenar i olika storlek. 

En stor rönn fylld med röda rönnbär

I woodlandet finns flera stora träd, bland annat tre rönnar som i år är översållade med rönnbär.

En trädkrona sedd underifrån

Och en STOR ask som kommer få vara kvar. Det sägs vara svårt att få växter att ta sig under askar, så det får bli ett test…

Gången ska omges av stora planteringar med buskar och perenner.

Samma gång sedd från andra hållet.

Grundtankar

Jag har några grundidéer som kommer att genomsyra arbetet med mitt woodland:

Den första är att arbeta MED platsen, genom att utgå från de förutsättningar som finns vad gäller ljus, vind, jordförhållanden, och så vidare. Jag kommer förbättra jorden som finns (som är mullrik och fin till stor del) genom att mata den med löv, kompost och organiskt material. Jag har redan nu börjat fylla ut det som ska bli planteringsbäddar med grässvålar jag har grävt bort på andra platser i trädgården och kommer under hösten att bygga på med löv.

Använda material som finns här eller som andra vill göra sig av med. Återbruk helt enkelt. Det finns en del stenar i varierande storlek som kommer användas som kantstenar och i gångar. Stockar och vedtravar är fina inslag i ett woodland. Sly och mindre träd och buskar som tas ner ska flisas och användas i de snirklande gångarna som leder genom lunden.

Jag vill ha STORA planteringsytor med mindre träd, buskar, perenner och lökväxter. Jag älskar växter av alla slag och vill ha så många olika växter som möjligt. Målet är att skapa en mångfald av växter för att gynna den biologiska mångfalden. Dessutom är min trädgård en plats där jag kan experimentera med olika växter och växtkombinationer att använda i mina designprojekt.

I mitt huvud ser jag också framför mig en grillplats i kvällssolen, en bäck som leder regnvatten från huset ner till dammen som ska grävas på ängen nedanför och MASSOR med vårblomning, kanske en samling med olika sorters snödroppar och julrosor? 

Här är den nedre delen av det blivande woodlandet, med den stora asken ungefär mitt i bilden.

Samma vy från andra hållet. Till vänster syns en del av alla stenblock som finns i slänten, som kanske kommer bli en del av bäcken. Längre bort är högen med sly jag har röjt undan hittills.

När jag röjde undan sly hittade jag en gammal trästock som passar perfekt in i den naturnära stilen jag vill ha i woodlandet.

Samlingar av små, ljusbruna svampar har vuxit fram i stocken nu under tidig höst.

Woodlandet kommer vara till vänster i bild, från buskarna och inåt/uppåt. Till höger är en yta med mängder av brännässlor och andra ogräs ~ där är planen att gräva en rejäl damm.

På ängen nedanför det blivande woodlandet står min och mammas bikupa.

Det var en första liten introduktion till mitt woodland-projekt. Längre fram kommer jag dela med mig av skisser, illustrationsplan, planteringsplaner, mm. Men det får bli efter trädgårdssäsongen när jag har mer tid till planering av både den egna trädgården och vinterns designprojekt. Jag ser fram emot det, hoppas att du också vill följa med när jag lär känna och utvecklar min trädgård!

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

Inga kommentarer

Skriv en kommentar