April i en lista

Hur var april?
April var både upp och ner. Månaden började med mysigt påskfirande med släkten i Uddevalla, med god mat, sol och en lördagspromenad på strandpromenaden. Påskhelgen följdes av en veckas influensa, med mycket sömn, feberfrossa och hundmys. Under andra halvan av april har det varit fokus på kundbesök, designprojekt, inmätningar och trädgårdsrådgivningar. Och så har jag så klart hunnit med härliga stunder ute i min egen trädgård också!

Månadens sista arbetsdag avslutades med en begravning, en trädgårdsrådgivning och en punktering på väg hem. Att byta däck vid klockan 19 på kvällen är inte direkt hur jag helst spenderar en fredagskväll, men som tur var fick jag assistans av mina kära man så det gick ganska snabbt och smärtfritt ändå.

Känsla kring månaden?
Stundtals har det känts som att våren aldrig ska komma, med bakslag efter bakslag med snöoväder. Men så har det varit soliga dagar och ljusa kvällar däremellan som ändå gett vårkänsla fastän vårvärmen och vårblommorna har lyst med sin frånvaro.

Månadens favoritväxt:
Storblommig häggsmispel ’Robin Hill’, Amelanchier x grandiflora ’Robin Hill’. Ett tåligt mindre träd/stor buske som har en fantastisk rosavit blomning tidigt på våren och sedan en intensivt röd höstfärg.

Och så måste min favoritpelargon vara med som månadens favoritväxt också. En doftpelargon med doft av mint och supermjuka blad! Pelargonium tomentosum är det vetenskapliga namnet.

Månadens böcker?
Au revoir Agneta av Emma Hamberg
Det lilla bageriet på strandpromenaden av Jenny Colgan

En bra dag?
Helgen efter vi började bli friska gjorde vi en utflykt till Sörön för att titta på vitsippor, och där var det verkligen överdådig blomning med vitsippor så långt ögat kunde nå. Ett bra sätt att spendera en lördag!

En dålig dag?
Alla dagar jag låg hemma sjuk i soffan.

Rosa körsbärsblom

Månadens växt?
Oj, så svårt att välja! Kanske stjärnmagnolian i stadsparken som luktade helt underbart? Eller tulpanerna i tunnelväxthuset? Eller kanske gullvivorna som har börjat blomma lite försiktigt? 

Fast nej, nu vet jag, det måste väl vara skyarna av rosa, fluffiga körsbärsblom? Ja, så får det bli. Körsbärsblommen är månadens växt.

Månadens odling
Försådder inomhus, plantor som börjar bli stora… Kruktomater som blommar… Aubergine, tomater, mer? Dahlior på förgroning. Sått snabbväxande grönsaker som rädisor, spenat och sallat både utomhus och i växthuset. Skolat om vintersådder, det blir SÅ fina och rejäla plantor av bland annat olika sorters kål, solrosor, blåklint och andra sommarblommor. Satt potatis, tidigare i år än vanligt! Rensat ogräs och förberett odlingsplatser. 

April var rätt så kall i år, förutom värmeböljeveckan, så än så länge har det varit dåligt med skörd av egna grönsaker här hemma. Några strån gräslök och något enstaka blad av övervintrad machesallat har jag skördat. Annars har månadens stora skörd varit tulpaner! Jag är så glad för tulpanlökarna jag fick ett infall att sätta i tunnelväxthuset i höstas. Från mitten av april har de blommat, i olika färger som en hel karamellpåse.

botanisk tulpan

En önskan inför kommande månad?

Mycket tid i trädgården och en bra balans mellan solsken och regn. Jag bävar lite redan nu för att det ska bli en torr månad och en ännu torrare sommar, så jag håller alla tummar och tår för att det ska komma lagom mycket regn.

Sarah Berger Kullberg Trädgårdsdesigner Örebro

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

Inga kommentarer

Skriv en kommentar