Årssammanfattning 2022

Årssammanfattning 2022

10 dagar in på det nya året har jag satt mig ner för att reflektera över och sammanfatta det förra året. Efter lite ledighet över jul och nyår känns det skönt att komma tillbaka till rutinerna igen. Se tillbaka på det som varit och planera framåt.

På ett personligt plan har 2022 varit ett rätt så bra år. Jag har kommit en bra bit med utbildningen, har haft en del roliga designuppdrag och har äntligen åkt på semester till Gotland.

Woodland i Engelska trädgården

Vilka platser har du besökt?
Under våren gjorde jag några trädgårdsrelaterade resor på egen hand. Först till Stockholm och Nordiska Trädgårdar i mars. Mitt första besök på den stora trädgårdsmässan, kul att gå runt och kika bland alla utställare men framför allt att ta del av intressanta föreläsningar om odlingsvärda päronsorter, invasiva växter och olika pionsorter.

Senare under våren åkte jag till Ängelholm för en workshop i mätteknik och passade på att samtidigt besök Sofieros slottsträdgård där de första rododendronbuskarna just hade börjat blomma. Några veckor senare bar det av till Uppsala och Enköping för tre intensiva dagar med växtvandringar.

Sommarens tur med vår campervan Hedvig gick till Gotland. Efter att ha pratat om det i flera år var det så kul att äntligen komma dit. 

Bästa köpet?
Tunnelväxthuset. Efter att ha tittat på Sara Bäckmos videor och drömt om ett tunnelväxthus i flera år har jag äntligen mitt eget. Det gav massor av skörd och lärdomar första säsongen, och nu ser jag fram emot att börja skörda bladgrönt tidig vår. Dags att börja kallså snart!

Vad önskar du att du gjort mer?
Byggt, pysslat och DIY-projekt. Jag har så många idéer, men har inte tagit mig för att göra.

Vad önskar du att du gjort mindre?
Scrollat på sociala medier. 

Favoritserier från året som gått?
Vi tittar på otroligt mycket serier, nästan så att det är svårt att hålla ordning. Den enda jag kan komma på som jag verkligen tyckte om är Sanditon på SVT Play. Och så klart På Spåret och Alla mot Alla, älskar frågesporter.

tulpaner i växthus
Idegranshäck och funkia med vit kant

Bästa böckerna du läst i år?
Har läst så många böcker som jag tyckt om under 2022. Bland annat serien om de sju systrarna, Halva Malmö består av killar som dumpat mig av Amanda Romare och De bortglömda namnens bok av Kristin Harmel.

Expedition Sverige av Linda Åkerberg väckte lusten att utforska alla delar av vårt avlånga land.

Lyssnade på Karlstad Zoologiska av Hanna Hellquist, minns den som underhållande och persolig. Rekommenderar starkt!

Årets bästa trädgårdsrelaterade böcker var Ulla Molin: konsten att skapa en tidlös trädgård av Liselotte Fritz och Min skogsträdgård: silande ljus och vandrande skugga av Marika Delin. En favoritsyssla för att få inspiration är förresten att bläddra i trädgårdsböcker på biblioteket, tänk att vi får ha tillgång till så många böcker helt gratis.

Vad gjorde du på din födelsedag 2022?
Traditionsenlig luciafrukost hos svärföräldrarna, följt av loppisrunda och god middag.

Vad fick dig att må bra?
Promenader. Tid i trädgården. Gosa med Evi.

De bästa nya människorna du träffade?
Studiekompisar på studiedagarna. Så kul och lärorikt att träffa och få lära känna framtida kollegor att kunna utbyta erfarenheter och kunskap med.

stort funkiablad. funkia har en given plats i en lund i trädgård.

Vad är du stolt över?
Att jag fått någon slags rutin på träningen igen. Det gör ju så mycket för välmåendet, dels det självklara i att röra på sig, men också att komma hemifrån när jag spenderar så mycket tid hemma med studier och arbete.

Högsta önskan just nu?
På ett personlig plan har jag samma önskningar som förra året: att bli klar med studierna till trädgårdsarkitekt under 2023, att jag fortsätter få in roliga trädgårdsprojekt att arbeta med och att mina nära och kära får vara friska.

På ett större plan: fred och att människor inte ska behöva fly från sina hem. En lösning på klimatkrisen vore trevligt också.

Vad vill du göra annorlunda nästa år?
Njuta mer av vardagliga saker. Göra fler korta turer med campervanen. Besöka fler parker och trädgårdar.

Sarah Berger Kullberg Trädgårdsdesigner Örebro

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

Inga kommentarer

Skriv en kommentar