2023 i ord och bilder

Vad önskar du att du gjort mer?
Fotograferat med systemkameran. Jag kom igång bra i slutet av sommaren, men har kommit av mig nu igen. Jag tycker överlag inte att det är lika roligt att fota under vintern. Grönt, lummigt och härligt ska det vara. Jag får nog skriva in påminnelser i kalendern så jag blir påmind om att plocka fram kameran när våren och grönskan kommer.

Vad önskar du att du gjort mindre?
Scrollat på sociala medier ~ jag vill hellre lägga den tiden på att läsa böcker, skriva blogginlägg, göra yoga, bläddra i trädgårdstidningar eller lära mig något.

Magiskt skymningsljus över tunnelväxthuset. Ett lager snö på marken.

Vilka platser har du besökt?
Vårterminen spenderades till störst del hemma i Örebro. Förutom under ett par intensiva veckor i mars då jag hann med både ett par utbildningsdagar i Skåne, en natt i Malmö och en belysningsworkshop och trädgårdsmässan i Stockholm.

I juni besökte vi Vadstena och Omberg och firade midsommar i Hs släktstuga i Västergötland. Vi åkte på campervansemester nästan så långt norrut det går att komma i Sverige.

I slutet av augusti bokade jag spontant en tågresa till Göteborg över dagen för att besöka Botaniska trädgården. Och oj vad glad jag är att jag gjorde det. Att kliva in i botaniska är lite som att träda in i en annan värld. Sensommarblomningen i perennplanteringarna, den täta grönskan i bambulunden och den japanska trädgården och löv som så smått börjat skifta i rött. En dag att drömma sig tillbaka till så här en kall och snöig januaridag.

Gör ett insektshotell av en regel

Bästa böckerna du läst i år?
Utan inbördes ordning: Bergens stjärnor av Jojo Moyes, Jävla karlar av Andrev Walden, Lektioner i kemi av Bonnie Garmus och Jag utan dig av Kelly Rimmer.

Favoritserier från året som gått?
Sanditon, Flatshare, the Marvellous Mrs Maisel, Colin from accounts (eller två singlar och Colin som den kallas på svtplay). Och så har vi sett en nästintill ohälsosam mängd frågesportsprogram, men det kan inte hjälpas ~ jag får inte nog av frågesporter.

Vad gjorde du på din födelsedag 2023?
Jag spenderade min 30-årsdag i Göteborg. Åkte båt, fikade på MrCake, gick i second hand-butiker och åt dumplings på DubbelDubbel. Herman (som fyllde 30 år i februari) och jag hade en gemensam trädgårdsfest i somras med nära och kära.

Hur gick det med önskningarna för 2023?

Bli klar med utbildningen till Diplomerad Trädgårdsarkitekt. Nej det gick så där med det målet, jag fokuserade på kundprojekt och annat kul istället.

en kurs i beskärning. I mars var jag på beskärningskurs i Skåne, och under sensommaren och hösten hade jag fullt upp med beskärning av fruktträd! 

Skapa fler rabatt-recept till webbutiken. Det var riktig lågsäsong för min webbutik hela året, den fick inte mycket kärlek förra året. Men nu har jag faktiskt lite nya idéer och produkter på gång! 

Göra fler blogginlägg. Under 2023 kom det ut 91 inlägg här på bloggen, det är tre gånger fler än 2022 så det är jag absolut nöjd med! Det är i snitt 1,75 inlägg/vecka, det här året satsar jag på att komma upp i 3 inlägg/vecka.

Åka på fjäll-semester i sommar. Jajamen! Här finns några inlägg från fjällen:
Vandring i Abisko del 1
”Ska ni också upp och njuta av utsikten?” Vandring i Abisko del 2
Fjällbotaniska trädgården i Jokkmokk
Stora sjöfallet

Göra fler korta turer med vår campervan. En natt i Omberg och en kort tur över midsommar, hoppas på fler under året som kommer.

Fortsätta odla och experimentera i tunnelväxthuset. Skördade kålhuvuden tidigt på säsongen och mängder med gurkor under sommaren. På det stora hela är jag nöjd med odlingsåret 2023, men det hade varit kul att slippa potatisbladmögel som förstörde tomatskörden.

Promenera mer på nya ställen. Spontant känns det som att vi mest har gått våra vanliga promenadslingor.

Hålla i rutinen att jobba någon annanstans än hemma minst en gång varannan vecka. Jodå, jag har varit stammis på biblioteket nästan varje tisdag. Det är  skönt med lite miljöombyte, även om jag trivs väldigt bra med att ha hemmakontor.

 

Vad är du stolt över?
Att jag har vågat hoppa på möjligheter som kommit min väg. Bland annat så anmälde jag mig till en trädgårdsfotokurs på vinst och förlust och lyckades få en plats. Jag skickade in en ansökan till ett roligt projekt som kommer bli av under första delen av det här året. Jag startade upp en webbutik tillsammans med min kompis Jenny.

Högsta önskan just nu?
Förra året skrev jag: På ett personlig plan har jag samma önskningar som förra året: att bli klar med studierna till trädgårdsarkitekt under 2023, att jag fortsätter få in roliga trädgårdsprojekt att arbeta med och att mina nära och kära får vara friska.

På ett större plan: fred och att människor inte ska behöva fly från sina hem. En lösning på klimatkrisen vore trevligt också.

Skriver under på exakt samma nu också, fast för 2024 då.

Vad vill du göra annorlunda nästa år?
Njuta mer av vardagen. Trädgårdsprojekt. Renovering. Dokumentera mer. Minisemestrar och utflykter i närområdet. Bada mer. Använda systemkameran mer. 

Sarah Berger Kullberg Trädgårdsdesigner Örebro

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

Inga kommentarer

Skriv en kommentar