Det som varit och det som kommer ~ vinterlugnet

Beskärningssäsongen närmar sig slutet för min del. Det har varit jättekul men känns samtidigt skönt. Det är rätt så slitigt för kroppen, att stå på stege flera timmar per dag och trots bra redskap är det tungt för handlederna med alla klipp och sågningar.

Nu börjar istället tiden med promenader mitt på dagen för att fånga dagsljuset, höstpyssel och mysbelysning. Sitta med en yllefilt framför kaminen och läsa trädgårdsböcker och tidningar. Samla inspiration. Få nya idéer ~  behöver jag egentligen fler? Jag har ju redan flera långa listor med sånt som vore kul att göra. Jo, nu bestämmer jag att jag behöver fler idéer, det kan i vart fall inte skada.

Kroppen ska få vila och ladda för nästa beskärningssäsong under senvintern ~ då med fokus på uppbyggnadsbeskärning av unga träd. Vid beskärning när trädet är i vila svarar trädet med mycket växtkraft. Det vill vi ha när det gäller unga träd som håller på att formas och växa sig stora ~ men de flesta äldre träd är bättre att beskära under sensommaren, de så kallade JAS-månaderna. (Vet du redan nu att du behöver hjälp med beskärning då? Skicka ett meddelande här så hör jag av mig när det närmar sig.)

Under vinterhalvåret är det hjärnan och kreativiteten som får jobba hårdast.  Jag jobbar vidare med designuppdrag, sluttampen på utbildningen till trädgårdsarkitekt och vidareutbildning./hej från den eviga studenten.

Men nu går jag händelserna lite i förväg. Innan det är dags för vinterlugnet ska ett stoooort gäng tulpanlökar ner i jorden och skyddas från rådjuren med ett stadigt staket, trädgården ska bäddas in i löv och jag ska förbereda för varmbänken som ska göras i ordning i februari.

Vad är dina planer för vintern?

Sarah Berger Kullberg Trädgårdsdesigner Örebro

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

Inga kommentarer

Skriv en kommentar