En solig kväll i Skellefteå

På vår husbilssemester i somras var de många dagar kalla, gråa och bestod av en hel del regn. Men så lyckades vi tajma in en solig kväll i Skellefteå. Efter en morgon med batteristrul i Storuman fick vi ta en omväg ut till östkusten, fick nästan soppatorsk mitt i Norrlands tomma inland och fick lägga om vår rutt, när vi egentligen var på norrut längs inlandsvägen. 

Vilken lyckträff det blev! Kanske påverkades jag lite av den varma sommarkvällen, men Skellefteå var verkligen en positiv överraskning ~ vilken grönskande och blomstrande stad!

Vi gick en promenad inspirerad av @vasterdrottningen, som delar med sig av Svemestertips ~ främst i Västerbotten. Från Sara kulturhus, vidare till stadsparken intill älven, genom Nordanå till Bonnstan och tillbaka längs älven och förbi stadens gamla trähus. 

Stadsparken är väl värd ett besök för den som om det minsta intresserad av trädgårdsdesign och växtkomposition! En favorit var kombinationen rödbladig björk, prydnadsgräs och kransveronika. Också mycket omtyckt av bina!

Jättedaggkåpa i kvällsljus

Jättedaggkåpa, Alchemilla mollis, i kvällsljus.

Flocknäva

Flocknäva, Geranium macrorrhizum

Stadsparken är till ytan liten, men bestod av många olika miljöer och planteringar. Inte minst hade den ett fantastiskt läge med utsikt över älven. Kontakten med rinnande vatten ger en extra dimension till den gröna miljön.

Klotpil, Salix euxina ’Bullata’, åkte rätt upp på min växtönskelista. De ser så otroligt mjuka ut. Jag är imponerad över att de har den där bulliga formen helt naturligt, utan beskärning, och att grenarna som ser så sköra ut klarar Norrlands kalla vintrar utan problem ~ växtriket ändå! 

Fin fasad en solig kväll i Skellefteå

Inte bara fina gröna miljöer, även vackra byggnader. Bilderna ovan är tagna i Nordanå, Bonnstan och vid Café Lilla Mari.

Sarah Berger Kullberg Trädgårdsdesigner Örebro

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

Inga kommentarer

Skriv en kommentar