Kunduppdrag: Välkomnande entré vid nybyggt hus

Kunduppdrag:
Välkomnande entré
vid nybyggt hus

Att husets entré är välkomnande gör så mycket för både de som bor i huset och besökare. Trädgårdsägarna passerar ofta entrén flera gånger per dag, vilket gör att det är viktigt att det finns något att njuta av hela året – även de gråaste vinterdagarna. Här har jag planerat in växter som har fin vinterskrud och så att det alltid ska finnas något vackert att vila ögat på.

Detta uppdrag gällde ett nybyggt hus där entrésidan var täckt av grus sedan huset byggdes. Kunderna hade planerat garage och garageuppfart på egen hand men önskade hjälp att utforma entrén så att den skulle ge en inbjudande och välkomnande känsla. De ville ha en liten uteplats i anslutning till ytterdörren där de kan sitta och njuta av soluppgången och förmiddagssol.

Snödroppar

Tidiga vårlökar är en viktig komponent i en välkomnande entré.

vackra växter året om

Min grundtanke är att entrén ska innehålla växter att njuta av under hela året. Först ut att blomma är lökväxterna, som i april-maj får sällskap av prydnadskörsbärsträdet (Prunus ’Accolade’) som har vackra rosa blommor. I maj och juni blommar rhododendronbuskar i vitt och två nyanser av rosa (Rhododendron ’Cunningham’s White’, ’Percy Wiseman’ och ’Nova Zembla’). Dessa sorter av rhododendron kan blomma om på sensommar/höst om det är en gynnsam sommar, vilket är trevligt när annat i trädgården börjar vissna ner. På vintern gör prydnadsgräsets vippor och rhododendrons gröna blad att trädgården känns mer levande.

En gång med stenplattor leder från grusvägen till husets entré. Stenplattorna omges av gräs, vilket underlättar gräsklippning och övrig skötsel. Vid grusvägen markeras gången till entrén in av en tuva prydnadsgräs (Calamagrostis acutiflora ’Karl Foerster’) på var sida. Prydnadsgräset blir 150 cm högt och blommar med smala bruna blomvippor i juli-augusti.

UTEPLATS VID ENTRÉN

Intill husets ytterdörr finns en liten uteplats som har förmiddagssol. Trallen har sneda kanter för att matcha den befintliga altanen som finns på andra sidan huset. Även insynsskydd i form av en spaljé är i samma stil som på baksidan. Insynsskyddet är högre mot söder och lite lägre mot öster. Detta för att det ska gå att njuta av soluppgången men minska insynen mot vägen där folk rör sig.

Välkomnande entré
Välkomnande entré

Ursäkta bildkvalitén, scannern fångade inte färgerna i den handritade illustrationsritningen så bra.

Sarah trädgårdsdesign online och i Örebro

Sarah Berger Kullberg

Här delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser kan  dyka upp ibland. Bor och är uppvuxen i Örebro.

Inga kommentarer

Skriv en kommentar