Ett besök i Wij Trädgårdar

På vägen hem från vår Norrlandstripp i somras stannade vi till vid en trädgård som jag velat besöka i flera år, nämligen Wij Trädgårdar i Ockelbo. Det småregnade stundtals, men det gjorde inte så mycket ~ jag gick runt och njöt av de olika trädgårdsrummen. Från rosträdgården ~ dock var det inte rosorna jag imponerades mest över där ~ genom köksträdgården, över ängen till Skogens trädgård.

Siktlinje i Wij trädgårdar

Rosträdgården

Som sagt var det inte rosorna jag imponerades mest över i rosträdgården på Wij trädgårdar. Kanske berodde det på att blommorna hade förstörts av regnet dagarna innan? Jag vet inte, men vad jag vet är att jag var mycket mer imponerad av den magiska rosblomningen i Rosenlunds rosarium i Jönköping. 

Istället var det själva formen ~ hur trädgården var strukturerad med gångar, rabatter, portaler, siktlinjer och blickfång ~ som fångade mitt intresse här.

Rosträdgården i Wij trädgårdar
Ullungrönn i Wij trädgårdar

Ullungrönn, Sorbus ulleungensis

Violruta, Thalictrum delavayi

Violruta, Thalictrum delavayi

Köksträdgården på Wij trädgårdar

I köksträdgården var det rad efter rad med grönkål, savoykål, morötter, lök och andra grönsaker blandat med sommarblommor. Det märktes att det ligger mycket arbete bakom odlingarna och att det är väldigt bra jord.

Kålodling i köksträdgården på Wij trädgårdar
Grönkålen i köksträdgården på Wij trädgårdar
Savoykål i köksträdgården på Wij trädgårdar
Bikupa och maskrosor Wij trädgårdar

En vacker bikupa och maskrosor har också en plats i köksträdgården.

Ett mönster av äng och gräsmatta

Ett fint mönster av klippt gräsmatta och gräs som fått växa upp till äng. En äng för den som vill ha en lite mer ”ordnad” trädgård.

Sånt här gillar jag! En skylt som beskriver varför de har sparat en högstubbe när ett träd fälldes ~ det är boplats för insekter, svampar, mossor och lavar.

Insektshotell i Wij trädgårdar

Insektshotell av gamla lastpallar och bland annat ved, takpannor och trädgårdsbös.

Portalgång av humle i Wij trädgårdar

Ulf Nordfjells "Skogens trädgård"

Skogens trädgård har formgetts av Ulf Nordfjell, som är en av Sveriges ledande trädgårdsdesigners. I trädgården som består av flera rum som man leds genom försöker han förmedla känslan av den natur som omger Ockelbo ~ så som granskog, myrmark och björkskog.

Ulf Nordfjells trädgård i Wij trädgårdar
Vatteninslag i skogens trädgård på Wij trädgårdar
Bladkontraster i Skogens trädgård på Wij trädgårdar
Skogskänsla i Wij trädgårdar
Kullersten i Wij trädgårdar
Sarah Berger Kullberg Trädgårdsdesigner Örebro

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

Inga kommentarer

Skriv en kommentar