Försommar i min trädgård

Försommarprakt

Allt är lummigt grönt, fåglarna kvittrar intensivt och luften är full av dofter. Försommar. Visst är det en härlig tid, kanske årets bästa till och med? Det tänker jag i och för sig om varje årstid, men det är väl ändå det som är charmen med de olika årstiderna: variationen och att få känna glädje över det som är här och nu, samtidigt som det finns en visshet att våren och sommaren kommer tillbaka också nästa år.

Hägg och syren, tulpaner och narcisser har blommat över. Nu är det tid för paradisbuske, doftschersmin, kantnepeta, jättedaggkåpa, allium och inte minst de vilda blommorna i vägkanterna. Så underbart att kunna plocka med sig en rejäl bukett under morgonens hundpromenader. Vi har låtit gräset växa lite för länge och nu är det inte längre gräs utan en vit matta av blommande klöver med surrande humlor. Det får vara långt några dagar till, jag har inte hjärta att ta ifrån humlorna deras mat.

Försommarblommor
Paradisbuske

Jag var lite sen med att plantera mina krukor som står på altanen, så som det ofta blir för mig. Plantorna som ska till köksträdgården får förtur och blir lite extra ompysslade, de ger ju ändå mat. Men nu är de flesta krukor planterade med pelargoner, petunia, jätteverbena, ett par klematis (’Hedvig’ och ’Hedda’ om jag minns rätt) och en japansk lönn jag impulsköpte när jag svängde förbi Ullared på väg hem från Ängelholm i maj. Det är så få ordning med fyllda krukor, tvättat trädäck och oljade möbler – jag har svårt att koppla av ute på altanen när det är för rörigt.

Då är det extra tacksamt med blommande buskar och grönskande perennrabatter som återkommer år efter och år och som inte kräver speciellt mycket skötsel förutom att klippas ner och gödslas på våren. Här kan du läsa mina bästa tips när du anlägger en perennrabatt och i min webbshop kan du köpa en rabatt-design att plantera i din egen trädgård.

Tvättar trädäcket

Trädäcket var ordentligt täckt med smuts och algpåväxt innan jag började tvätta det i år.

Grönskande perennrabatt

Om man som jag är seg med att få sommarfint i krukorna är perennrabatter som återkommer år efter år väldigt tacksamma.

Små plantor av basilika

Basilika sådd i början av juni väntar på att planteras ut under tomatplantorna i växthuset.

Min köksträdgård i juni

Odlingslådorna är ordentligt gröna redan i början av juni i år, tack vare vintersådder och förodling av bönor och ärtor.

Förutom blommor och annat grönt har vi haft djurliv i trädgården. Både husdjur i form av vår glassätande Evi och vilda djur: ödlor vid dammen, ett par kråkungar som hoppade omkring på marken innan de lärde sig flyga, fågelungar i den nyuppsatta holken, mängder av humlor och bin som surrar runt bland blommorna och en orm som låg och solade sig på trädäcket. Den sistnämnda får gärna hålla sig ifrån vår trädgård, men övriga är mer än välkomna. Det finns många anledningar att bjuda in vilda djur i trädgården, förutom att det är mysigt att sitta och titta på dem hjälper de till att pollinera och hålla trädgården fri från diverse ohyra.

Fågelholk
Humla på gräslök
Hund som äter glass
Kråkunge i vår trädgård
Sarah Berger Kullberg Trädgårdsdesigner Örebro

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign och odling blandat med mitt vardagsliv. Hunden Evi och naturupplevelser kan dyka upp ibland. Bor i och är uppvuxen i Örebro. 

Inga kommentarer

Skriv en kommentar