Försommarsemester i Omberg och Vadstena

Utsikt över Vättern, i förgrunden en parkbänk och ett grönskande träd

I början av juni gjorde vi årets premiärtur med vår lilla campervan Hedvig. Vi ville inte åka alltför långt hemifrån så den här gången föll valet på Vadstena och Omberg. En fin kombination av vacker natur och historiska miljöer. Efter ett lunchstopp på Varamon i Motala lyckades vi knipa en ställplats för natten på Ombergs vackraste utkiksplats. Nära Pers sten, om du har husbil och vill stanna en natt i Omberg.

Vi gick en sväng ner till vattnet. Det var en jobbigt stigning i nästan 30-gradig värme. 

Men det var väl värt mödan när vi möttes av det här:

Stilla vatten på Vättern i Omberg
Ramslöksblom

Stigen ledde oss genom ett hav av blommande ramslök.

Hav av ramslöksblommor i Omberg
Solnedgång över Vättern i Omberg

Som sagt, Ombergs vackraste utkik.

Slottstorn på Vadstena slott
Utsikt från borggården på Vadstena slott.

Morgonen efter bar det av till Vadstena. Vi började vid slottet och tog en promenad längs strandpromenaden tills vi kom fram till klosterområdet. Jag hade för ovanlighetens skull inte läst på så mycket om Vadstena innan, och blev positivt överraskad av en klosterträdgård. Många gamla rosenbuskar där de första blommorna börjat slå ut. På bilden nedanför: munkarnas gamla fruktlund. Gamla, knotiga träd och en härligt vildvuxen äng.

Gammal fruktlund med vildvuxen äng i Vadstena klosterträdgård
Gullregn blommar i Vadstena klosterträdgård

Gullregnet blommade för fullt. En riktig försommarfavorit. Dock fröar de av sig rejält, och fröerna är giftiga. Sorten ’Vossii’ ger nästintill inga frön alls, så välj den om du ska plantera nytt.

Det var höjdpunkterna från den minisemestern i Omberg och Vadstena!

Sarah Berger Kullberg Trädgårdsdesigner Örebro

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

Inga kommentarer

Skriv en kommentar