Höst i stadsparken

Höst i stadsparken

Det senaste året har jag försökt besöka Stadsparken vid flera tidpunkter, för att se hur växterna ser ut och beter sig under de olika årstiderna. För att lära mig mer om växter helt enkelt. I augusti när jag var där stod Blomstergatan i full prakt med alla dahlior och andra sommarblommor. Ljuvligt!

I början av oktober var det dags för ett höstbesök tillsammans med en studiekompis. En del träd hade börjat skifta färg, andra hade redan tappat sina löv och en del stod tåligt kvar med sina gröna löv. Den här hösten är ju så mild, så många träd har haft praktfulla färger länge i år. Förra året vill jag minnas att det kom en köldknäpp tidigt som gjorde att alla löv föll på en vecka.

stadsparken i Örebro

Löven gulnar på den gigantiska, gamla grå valnöten, Juglans cinerea.

Kuriosa om grå valnöt är att de gamla parkträden i Örebro, däribland den på bilden ovan, är frökälla till de e-plantor som säljs i trädgårdshandeln. E-planta är en kvalitetsstämpel för träd och buskar som odlas i Sverige och är utvalda för det svenska klimatet. Om du är intresserad av att läsa mer om E-planta kan du göra det här.

Rosa dahlior i ett stilla vatteninslag
lönnens trädkrona skiftar i gult
Hjärtformade blad som fallit från katsuraträdet

Katsuran, eller hjärtträd (hjertetræ) som det kallas på danska, hade tappat alla sina hjärtformade, doftande blad. En del säger att bladen doftar pepparkaka, men den doften kunde jag inte riktigt känna – men visst gick det att förnimma någon slags söt doft.

Lysande rött vildvin

En favorithöstväxt: vildvinet. Finns det något vackrare än ett vildvin som skiftar färg till rött och lyser upp?

trädgård i gula och röda höstfärger

Intill Svartåns norra strand finns den här magiska trädgården där de med stor sannolikhet har tagit hänsyn till höstfärgerna vid val av växter. Det gula trädet till växter, den röda japanska lönnen och hängpilen som smeker vattenytan. Stenhuset och den välplanerade trädgården för mina tankar till England och deras starka trädgårdskultur.

Sarah Berger Kullberg Trädgårdsdesigner Örebro

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

Inga kommentarer

Skriv en kommentar