Inspiration från Nordiska trädgårdar

I fredags var jag på Nordiska trädgårdar på Älvsjömässan i Stockholm. Dagen innan var jag på en belysningsutbildning, men mer om det senare. Jag blev så inspirerad och har så många tankar om belysning i trädgården att det får bli ett eget inlägg. Hur som helst passade det så bra att mässan och utbildningen var i anslutning till varandra så att jag bara behövde göra en resa upp till Stockholm den här gången.

Nu tänkte jag att vi tar en titt på det jag fastnade lite extra för på mässan. Häng med!

Inspirationsbalkong på Nordiska trädgårdar 2023

Det jag spanade in först på mässan var idéträdgårdarna och inspirationsbalkongerna. På den här balkongen (som blev årets vinnare om jag inte minns fel) föll jag för det vilda och lite slitna. De två buketterna på byrån är helt utsökta. Och så fint kombinerat med skolplanschen bakom.

Inspirationsbalkong på Nordiska trädgårdar

Den här balkongen är skapad av Malin. Jag gillar den stilrena känslan. Kombinationen av svart, trärent och massor av grönt.

Idéträdgård på Nordiska trädgårdar

Vårkänslor i den enda riktigt ordentliga idéträdgården som var skapad av Malou på Evergreen Garden.

Mur av vedträn med mossa på toppen

En mur av ved, eller ett staket av ris, borde finnas i fler trädgårdar. Jag vågar nästan säga alla trädgårdar! De är utmärkta boplatser för många olika insekter och är därmed bra för den biologiska mångfalden.

Föreläsning med Ulf Nordfjell

Jag lyckades pricka in den dag Ulf Nordfjell höll en föreläsning. Jag önskar bara att den hade varit längre! Ulf Nordfjell är en av landets största trädgårds-/landskapsarkitekter och har vunnit flera priser på Chelsea Flower Show i England. Han visade upp en rad olika trädgårdar och parker han har formgivit, runtom i Europa, från Umeå till Italien. Och så delade han med sig av några favoritväxter och hur han tänker när han skapar gröna miljöer.

Han sa bland annat: ”Satsa på halvskugga för att få en trädgård som håller längre”. Ett exempel är att blomningen håller längre på pioner som står i halvskugga istället för full sol, och det gäller förstås andra växter också. Dessutom torkar inte jorden ut lika fort i halvskugga, vilket är en fördel med tanke på att de senaste somrarna har varit torrare och varmare än de brukar vara.

ett badkar fyllt av blommor

Ett badkar fyllt med blommor, signerat Karl-Fredrik förstås.

Sarah Berger Kullberg Trädgårdsdesigner Örebro

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

Inga kommentarer

Skriv en kommentar