Januari 2024 i en lista

Årets första månad är till ända och det är dags för en sammanfattning. 90 % av det jag har fotograferat den här månaden är visst vinterpromenader, men tro för den sakens skull inte att jag har gått långa, härliga promenader varenda fin vinterdag ~ det är bara det som har varit mest oemotståndligt att fotografera.

Tillbaka till ämnet, här kommer januaris månadslista:

Hur var januari?
Januari har varit magiska ljusens månad. Otroliga soluppgångarna och solnedgångarna som har tajmats in perfekt med hundpromenaderna. Annars har januari varit både högt och lågt, upp och ner. Vi har haft en helt otrolig vintermånad med ett tjockt snötäcke och nedåt 20 minusgrader. Det har varit så härligt, men nu känner jag mig faktiskt klar med vintern. Jag veeeet att det (i värsta fall) är två vintermånader kvar, men nu tänker jag börja ladda för våren på riktigt med förodling både inne och ute, ta in kvistar att driva i blom och njuta av kaffestunder ute i solen.

Det jag önskade för den här månaden var en nystart och energi som skulle stanna kvar, och man kan väl säga som så att det höll första halvan av månaden. Jag hade massa nya idéer som jag drog igång och började jobba med, sen tog det tvärstopp. Men nu känner jag faktiskt att jag har landat i vilka idéer jag ska jobba vidare med och har hittat en lite mer lagom nivå. Det känns bra!

Månadens jobb
Vid sidan av skissande på ett par designuppdrag har jag lagt mycket tid på en webbkurs som jag kommer släppa den närmaste månaden. Min ambition är att berätta mer och öppna intresseanmälan i nästa vecka🤞👩‍🌾

Nu när snön har börjat smälta och ljuset börjar komma tillbaka märks det att trädgårdsägare börjar planera och längta efter trädgårdstider. Det har varit lugnt med förfrågningar under vintern, men nu börjar det komma mer och mer. Kul!

Månadens böcker:
Som en syster av Martha Moody
Den italienska flickan av Lucinda Riley
Storasyster ser dig av Hanna Hellquist (ljudbok)
Damernas detektivbyrå av Alexander McCall Smith
Klubben för lyckliga slut av Caroline Säfstrand

Jag har börjat läsa – riktiga, fysiska böcker – innan jag ska somna, istället för det där ändlösa scrollandet på mobilen. Så jag hann med en del böcker i januari, fler än jag brukar.

Månadens tv-program:
Månadens bästa var I vår herres hage, På spåret och 
Taskmaster. Älskar svt-play och att slippa reklam.

Månadens poddar:
Lantzkampen! Helvetet med Walden & Parisa. I väntan på katastrofen. 

Månadens trädgårdssysslor
Januari är ju fortfarande en väldigt lugn trädgårdsmånad, speciellt när det är så mycket snö som vi har haft. Vissa år har jag varit ute och krattat löv i januari, men det har verkligen inte gått i år! Med det sagt har jag inte kunnat mig hålla ifrån att ändå pyssla med lite smågrejer. Jag har sått spenat i stora krukor i växthuset, försått chili, paprika och kål som ska planteras ut i tunnelväxthuset i mars. Vattnat kallsådderna av perenner med snö. Tagit vintersticklingar av schersmin, fläder och hybrididegran. Hängt ut mat till småfåglarna.

Månadens skörd
Grönkål i tunnelväxthuset är det enda färska som fortfarande finns kvar. Gullöken har tagit slut, men än har vi potatis och vitlök från egen skörd.

En önskan inför februari?
Fokus och arbetsro, roliga kundprojekt och en lyckad lansering av webbkursen!

Sarah Berger Kullberg Trädgårdsdesigner Örebro

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

Inga kommentarer

Skriv en kommentar