Juli i en lista

Hur var juli?
Kul och avslappnande! Trots att jag älskar mitt jobb har det varit väldigt skönt att kunna koppla av och åka iväg på lite semester. Inte tänka jobb och trädgård konstant, även om jag tar varje tillfälle jag får att titta på växter och trädgårdar också på semestern.

Månadens resa:
I sommar har vi äntligen fått till en Norrlandstur, som vi pratat om i flera år! Vi drog iväg med vår lilla campervan, och har varit i bland annat Abisko, Kiruna, Haparanda och Umeå. Vi har vandrat i nationalparker, badat i Bottenviken, blivit uppätna av myggor på Torne älvs strand, bott på hotell i ett regnigt Kiruna och sett hur staden håller på att flyttas. Sett renar längs vägarna, njutit av vackra fjällvyer, sett Storforsen och varit i gamla kyrkbyar i både Luleå, Skellefteå och Vilhelmina.

Kanjon i Abisko, Abiskojåkka

Månadens nationalparker
Vi har som en grej att besöka alla Sveriges nationalparker, innan sommaren hade vi bockat av sju stycken och nu har vi besökt tre till: Abisko, Stora sjöfallet och Hamra. Så nu är vi uppe i 10/30!

Månadens nervigaste
När vårt bilbatteri gick sönder i Storuman. Det fanns inga nya batterier av rätt modell att köpa längs rutten norrut på E45:an så vi behövde lägga om vår rutt och ta oss ut till östkusten. Rakt genom Norrlands tomma inland. Som grädde på moset fick vi nästan soppatorsk på en väg där man inte vill bli fast utan att kunna köra vidare. Vi körde på ångorna (bokstavligen, bränslevarningssignalen började blinka) de sista kilometrarna till Malå, men hann tack och lov ända fram till macken.

Det hela slutade dock lyckligt. Efter ett styrkepass med att försöka få loss det gamla batteriet, lyckades vi få dit det nya och fick en riktigt härlig, solig kväll i Skellefteå.

Månadens poddar:
Sommar i p1, Svenska folkets historia, Odla med p1 och Trädgården med Pernilla och John.

Månadens låt:
Hell Yeah Norrtälje av Markus Krunegård, perfekt låt när vi rullade genom Norrland.

Månadens växt
Klotpil, Salix euxina ’Bullata’. Den runda, bulliga formen ser så mjuk och härlig ut. Speciellt när de de vajar i vinden. Jag bara måste ha (minst) en klotpil! 

Månadens mobilanteckning
Det är betydligt mer hållbart att återanvända växter på nya sätt/komplettera med nya växter än att gräva bort allt och plantera nytt.
Hållbarhet är att tänka efter före och återbruka när det går.

Månadens besök i parker och offentliga trädgårdar
– Skellefteå stadspark
– Nordanå i Skellefteå
– Fjällbotaniska trädgården i Jokkmokk
– Beas blommor och ting i Storuman
– Rådhusparken i Umeå
– Wij Trädgårdar i Ockelbo

Månadens sådder
En ny omgång bönor, den första blev till stor del uppäten av sniglarna. Rädisor, sallat, ärtskott, spenat, pak choi och andra snabba grönsaker för skörd i höst.

Månadens skörd
Nu levererar trädgården och skogen för fullt! Mängder med gurka, potatis, grönkål, kantareller, persilja, sommarmorötter, smultron, spetskål. Och så sommarblommor förstås! Jag har inte plockat och gjort lika mycket buketter som vanligt, njuter av blomningen ute i trädgården istället! 

Kantareller i händer

En önskan inför kommande månad?
Varma och soliga dagar. Det verkar som att alla vi trädgårdsägare önskade lite för mycket om regn när det var så torrt tidigare i somras. Istället för torr, torr jord är det översvämning på många platser. En del av vitlöken hade börjat ruttna i det blöta lerjorden, grönkålen står i vattentäta bäddar och mår sisådär och både sniglar och ogräs frodas som aldrig förr. Nu hoppas och tror jag på en fin avslutning på sensommaren!

Sarah Berger Kullberg Trädgårdsdesigner Örebro

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

Inga kommentarer

Skriv en kommentar