Julklappstips till trädgårdsägaren

Julklappstips till trädgårdsägaren

Julen närmar sig och för många är det dags att börja tänka på julklappar, att ge bort och kanske önska sig själv. Här kommer ett gäng tips på julklappar till trädgårdsägaren!

Personligen tycker jag att julklappar och andra presenter gärna får vara köpta second hand eller förbrukningsvaror som man vet att mottagaren kommer använda. Så därför kommer listan vara inriktad på julklappar för den miljömedvetne trädgårdsentusiasten. 

Kom ihåg att beställa i tid så att du hinner få hem julklapparna innan jul. Eller köp en present med digital leverans, så slipper du oroa dig för att det ska hinna komma fram.

Presentkort  på trädgårdsdesign

Ett presentkort på trädgårdsdesign kan användas både för trädgårdsrådgivning, designtjänster och färdig rabattdesign. Det passar både för den som precis flyttat in i ett nytt hus, trädgårdsägaren som bott i sitt hus en längre tid eller kanske den som ska sälja och behöver hjälp med styling inför visningen. 

I webbutiken kan du köpa presentkort som skickas hem till dig eller direkt till den som ska få det i present.

Presentkort trädgårdsdesign

Prenumeration på en trädgårdstidning

Det finns en uppsjö av olika trädgårdstidningar att prenumerera på. Några av mina favoriter är:

• Allt om trädgård. En riktig svensk klassiker, med bra fakta och mycket inspiration. Deras besök i trädgårdar runt om i trädgården ger många idéer och nya tankar.
Rum&Ute. Ett riktigt trädgårdsmagasin som har en exklusiv känsla. 
• Gardens Illustrated. En engelsk tidning med reportage från mestadels England, men även från andra länder i Europa. Den skiljer sig lite från de svenska tidningarna. England är ofta lite före Sverige när det kommer till nya trender.

Trädgårdshandskar

Hållbara handskar är bra att ha för att skydda händerna från skador och från att torka ut. Handskar har en tendens att slitas ut och försvinna lite varstans i trädgården. (Snälla säg att det inte bara är hos man kan hitta handskar på de konstigaste ställena runtom i trädgården).

Rabattdesign

I mina färdiga rabattdesigner finns en tydlig plan att följa för att plantera en ny rabatt, med allt från hur rabatten ska förberedas, växtlista med de växter som ska köpas i växtbutiken samt planterings- och skötselråd. Perfekt för trädgårdsnybörjaren! Oavsett om det är en befintlig rabatt som ska göras om eller en helt ny rabatt som ska anläggas har man nytta av en färdig rabattdesign.

Gå till webbutiken för att köpa.

Trädgårdsböcker

Trädgårdsböcker

Det är inte mycket som är lika mysigt och inspirerande som att bläddra i trädgårdsböcker. Speciellt under det mörka vinterhalvåret när det inte finns lika mycket att göra ute i trädgården.

Några trädgårdsböcker som jag uppskattar och ofta återkommer till:

  • Perenner: Inspiration – Skötsel – Lexikon. Av Marie och Björn Hansson.
  • Ormbunkar. Av Anton Sundin.
  • Trädgårdens växtskydd. Av Maj-Lis Pettersson och Ingrid Åkesson.
  • Trädgårdsform: vackrare trädgård med arkitektens verktyg. Av Karin Janrik och Viveka Ljungström.
  • Min skogsträdgård: silande ljus och vandrande skugga. Av Marika Delin.
  • Handbok för köksträdgården. Av Lena Israelsson. En klassiker med allt du behöver veta för att odla egna grönsaker.
  • Ulla Molin: konsten att skapa den tidlösa trädgården. Av Liselotte Fritz.
  • Trädgårdar : genom årstider och ett förändrat klimat av Ulf Nordfjell
  • Trädgårdarna på Astrid Lindgrens Näs av Karin Eliasson
  • Den blomstrande köksträdgården av Anette Nilsson
 

Presentkort på fröbutiker

En perfekt present för den odlingsintresserade. Snart smyger den nya odlingssäsongen igång och med det ofta en eller flera fröbeställningar. Köp till exempel från Nordfrö som säljer fröer odlade i Sverige eller Runåbergs som har ett stort sortiment att ekologiska fröer som passar det svenska klimatet.

Insektshotell

Fågelholk eller insektshotell

En present som ger glädje både för den som får den och för djur och natur. Att locka insekter och fåglar till trädgården hjälper till att öka den biologiska mångfalden och stärker trädgårdens motståndskraft mot angrepp från skadedjur.

En julros

Blomning att njuta av under vintern, och den kan planteras ut framåt våren för härlig vinterblomning kommande år.

Evighetsblommor

En bukett eller krans av torkade blommor, som håller hela vintern. Vackert och klimatsmart. Kan köpas till exempel hos Flora Linnea.

Ett svampodlingskit

Ett kit för att odla egen svamp är en rolig och lite annorlunda present som kan köpas från t.ex. Svamphuset.

Vad önskar du dig i julklapp? Eller, vad vill du ge bort i julklapp? 

Sarah Berger Kullberg Trädgårdsdesigner Örebro

Varma adventshälsningar /Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

Julklappstips för trädgårdsägaren
Inga kommentarer

Skriv en kommentar