Juni i en lista

Hur var juni?
Varmt och torrt vädermässigt. Annars en fin balans mellan jobb och sommarkänsla. En kombination av att färdigställa jobb inför lite sommarledighet och lite hemester. Besök från släktingar i USA, en tur till Falkasjön med SUP-brädan, två korta turer med lilla husbilen och några bad i det varma vädret.

Månadens resa:
I början av juni gjorde vi årets premiärtur med vår lilla campervan Hedvig till Vadstena och Omberg. Och vid midsommar åkte vi via Tivedens nationalpark (en favoritplats!) ner till Västergötland för att fira med min mans släkt i stugan. 

Känsla kring månaden?
Allt eftersom det blev torrare och torrare kom en oro för att det skulle bli likadant som sommaren 2018. Ni vet då när det knappt kom en droppe regn på hela sommaren. Men så kom det efterlängtade regnet äntligen till slut. Allt började växa ordentligt, de gula gräsmattorna blev gröna igen och luften blev lättare att andas. Och jag slapp bära x antal vattenkannor för att vattna i köksträdgård och växthus varje dag.

Skogsklematis blommar i början av juli
Humla i honungsrosens blommor

Månadens böcker:
Solglimtar bland molnen av Ali McNamara

Månadens tv: 
Never Have I Ever
The Marvelous Mrs Maisel
Gift vid första ögonkastet

Månadens insekt
Häggspinnmalen har jobbat hårt i år. Här är några bilder från Tant Grön i Vintrosa. Larverna spinner in träden helt i silkestrådar. Det ser tråkigt ut, men skadar inte trädet. Det återhämtar sig fint.

Månadens odling
I juni har det varit fokus på vattning, gödsling och utplantering i odlingen. Jag är tacksam att jag har haft möjlighet att vattna trots torkan. Tack vare det har plantorna vuxit på fint i köksträdgården. De sista fick plantorna komma ner i jorden lite pö om pö under månaden. Första omgången squashplantor blev det inget med, så jag fick så en ny omgång som planterades först veckan efter midsommar. Och så har alla de där plantorna som blivit över klämts ner lite här och var där det har blivit luckor. 

Jag, liksom många andra odlare med mig, sår alltid för mycket. Tidigt på våren är det så lätt att så mycket, små brätten med fröer tar inte så mycket plats. Och så i takt med att plantorna skolas om i större krukor så fylls fönsterkarmar, växthus och andra små skrymslen med plantor som väntar på att få sin plats i odlingarna. Men jag vill hellre ha för många plantor än för få. Det är alltid några plantor som inte klarar sig och så blir det hål efter att några kålhuvuden har skördats. Då är det toppen att ha några stora broccoli-, eller grönkålsplantor att sätta ut. 

Månadens skörd
Jordgubbar, sallat, dill, persilja, sommarmorötter, rädisor, smultron, gurka, grönkål, savoykål och färskpotatis. Det är så gott med egenodlade grönsaker. Det är min största drivkraft till odlingen. 

Skörd av spetskål i juni

En önskan inför kommande månad?
En skön ledighet. Jag tar ledigt helt från trädgårdsjobb i två veckor. Vi ska åka norröver, målet är Abisko men vi får se var vi hamnar. Väder, vind och lust får styra. Jag hoppas hur som helst på vackra vandringar, fjälltoppar, kanske ett bad i en kall fjällsjö och få mygg. Det sista är kanske en ren önskedröm, men låt en kvinna drömma.

Sarah Berger Kullberg Trädgårdsdesigner Örebro

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

Inga kommentarer

Skriv en kommentar