Maj i en lista

Hur var maj?
Maj var en intensiv månad med mycket jobb. Tid vid ritbordet med designuppdrag varvat med plantering, rådgivningar och platsbesök. Det är så kul att få komma till nya trädgårdar och hjälpa till att skapa mina kunders mysiga utemiljöer! 

När våren väl kom blommade fruktträden och prydnadsbuskar som aldrig förr, eller kanske känns det så varje år? Hägg, körsbärsträd, syrener och äppelträd var helt vita av blom och fyllda av ett nästintill öronbedövande surr av humlor och bin. 

Känsla kring månaden?
Trots mycket att göra med olika projekt ser jag tillbaka på maj som en väldigt härlig månad. Mycket tack vare ljuset, värmen och alla underbara vårblommor. Min man sa häromveckan att det känns som att jag har mer energi nu när det finns mycket att göra i trädgården igen, och det ligger nog något i det. Det ger mig energi att gå runt i trädgården, plantera ner de förodlade plantorna, så grönsaksfröer, binda upp växter och se vad som har kommit upp sedan igår. Det är knappt jag vill gå in på kvällarna!

Månadens nyhet:
I slutet av månaden lanserade jag en bokningskalender. Nu går det att boka trädgårdsrådgivning direkt på hemsidan, enkelt och smidigt. Det finns ett fåtal tider under juni-juli och desto fler från augusti och framåt. Om du inte hittar någon tid som passar kan du alltid skicka ett mail så löser vi det. 

Under trädgårdsrådgivningen kan ni bland annat få tips för en lättskött, stilren och harmonisk trädgård, förslag på möjliga förändringar och växter som trivs på platsen, råd kring beskärning och skötsel. Vi utgår från era önskemål och behov!

Månadens böcker:
Bergens stjärnor av Jojo Moyes
Atlas: Historien om Pa Salt av Lucinda Riley och Harry Whittaker. Den sista, spännande delen i serien om de sju systrarna.
Perfekt sommarläsning!

Månadens mest lästa inlägg:
30 torktåliga växter för soliga lägen

Plantera perennrabatt är en perfekt syssla för trädgårdskalender september
plantering av buxbomsklot

Månadens odling
Maj är en intensiv odlingsmånad. Jag har förodlat majs, ärtor och bönor i växthuset. Sått rödbetor och mer sallat. Kålplantor och sommarblommor planterades ut i odlingslådor och på min frilandsodling när prognosen visade varmgrader på nätterna. En första sats med nässelvatten har gjorts och tagit slut. I slutet av månaden hade de flesta förodlade plantorna fått flytta ut till växthuset, bland annat tomat, gurka, paprika, aubergine och dahlior. Det är en sån lättnad att få flytta ut alla krukor som har belamrat huset hela våren. 

I maj kunde jag börja skörda i trädgården på allvar. Sallat, spenat, rädisor, ärtskott, gräslök. Det är en riktig vårmarkör för mig, att kunna börja göra sallader med grönsaker från trädgården.

En önskan inför kommande månad?
Regn, regn och mera regn! Det får gärna vara trädgårdsmästarens drömväder, det vill säga regniga nätter och soliga dagar. Nu håller vi alla tummar och tår för att det ska komma lagom mycket regn.

Väderprognoserna visar varma temperaturer och 0 mm regn de kommande veckorna. Undvik att plantera perenner, buskar och träd – om du inte har en hållbar lösning på hur du kan vattna. Med risk för sjunkande grundvattennivåer och bevattningsförbud under sommaren är det inte hållbart att vattna med vårt rena dricksvatten.

Sarah Berger Kullberg Trädgårdsdesigner Örebro

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

Inga kommentarer

Skriv en kommentar