Marslistan

Mars flög förbi med snö, isvindar och ljusa kvällar. Och några soldagar däremellan. Riktigt aprilväder! Mars har varit en intensiv månad för mig med rådgivningar, uppstart av nya projekt och resor till både Malmö och Stockholm. Jag gör ett försök att sammanfatta månaden i en lista, inspirerad av Flora.

Fiberduk täcker tulpaner som är på väg upp ur jorden
Tulpaner på väg upp ur jorden

Känsla kring månaden?
Stundtals har det känts som att våren aldrig ska komma, med bakslag efter bakslag med snöoväder. Men så har det varit soliga dagar och ljusa kvällar däremellan som ändå gett vårkänsla fastän vårvärmen och vårblommorna har lyst med sin frånvaro.

Månadens favoritväxt:
Storblommig häggsmispel ’Robin Hill’, Amelanchier x grandiflora ’Robin Hill’. Ett tåligt mindre träd/stor buske som har en fantastisk rosavit blomning tidigt på våren och sedan en intensivt röd höstfärg.

Och så måste min favoritpelargon vara med som månadens favoritväxt också. En doftpelargon med doft av mint och supermjuka blad! Pelargonium tomentosum är det vetenskapliga namnet.

Vintergäck
Narcisser på väg upp på våren, i ett hav av nedvissnad sockblomma

Månadens böcker:
Vad hjärtat aldrig glömmer av Kelly Rimmer, läsvärd! En gripande historia som utspelar sig i Polen under andra världskriget.
Medan snön faller i Ådala av Åsa Liabäck. Tredje delen i den mysiga berättelsen om människorna på koloniföreningen Ådala.

Månadens odlingar:
Mina försådder inomhus är i full gång. Paprika- och chiliplantorna börjar växa sig stora och tomaterna har precis fått flytta till en större kruka. Jag kommer inte ha brist på plantor till sommaren, det är ett som är säkert. Kanske snarare tvärt om – någon som känner igen sig? 

Det som växer bäst i tunnelväxthuset hittills är tulpanerna som precis visade knopp i slutet av mars och spenaten som kikar upp ur jorden som små gröna streck. Jag hade sått några rader med ärtskott, sallat och rädisor som knappt hann titta upp innan växthusmusen var framme och kalasade på dem. Så nu väntar jag på att den ska gå i fällan innan jag vågar mig på att så nytt.

Månadens sysselsättning:
Rådgivningar, designprojekt, beskärningskurs och workshop i trädgårdsbelysning. Utbildningarna var roliga och givande. Och det var så kul att få träffa branschkollegor och dela erfarenheter, tips och råd. Det kan lätt bli lite ensamt som egenföretagare inom en (för mig) ny bransch, så det är mycket värt att få träffa andra i samma situation.

Månadens evenemang:
Förutom utbildningarna i Skåne och Stockholm var Nordiska trädgårdar månadens stora evenemang. I ärlighetens namn var jag nog lite för trött för att uppskatta alla delar av mässan, men jag gick ändå därifrån inspirerad och odlingssugen. 

Månadens vårtecken:
Så här i efterhand känns det som att mars mest bara bjöd på snö och kyla, men det var ju några fina dagar där solen värmde. Vårtecknen dröjde utomhus, snödroppar och några krokus här och var. Men i tunnelväxthuset blev det snabbt över 20 grader när solen låg på, ett tydligt tecken på att vintern går mot sitt slut! 

ett badkar fyllt av blommor
Inspirationsbalkong på Nordiska trädgårdar 2023
Trädgårdsbelysning. effektfull belysning av städsegröna växter och tegelvägg
Belysning av ett flerstammigt träd
Sarah Berger Kullberg Trädgårdsdesigner Örebro

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

Inga kommentarer

Skriv en kommentar