November 2023

Nu är det december, oj vad jag längtat till december i år. Jul så klart, men också alla födelsedagar, Musikhjälpen och en minisemester till Göteborg. Men mer om det senare, nu ska jag fokusera på November. Jag sammanfattar som vanligt månaden med en lista inspirerad av Flora, Man kanske kan kalla det en månadsdagbok: en text skriven i efterhand, där bara de viktigaste (?) och mest minnesvärda händelserna får vara med. 

Hur var november?
November har varit den traditionsenligt sena kräftskivan med kompisgänget och att operera bort en visdomstand. Det har varit att stå på mässa och prata trädgård, farsdagsfirande och jobbmöte i Karlskoga. November har varit att försöka hålla igång med träningen, kratta löv i mörkret efter jobbet och så perenner i 10 minusgrader. Och såklart att njuta av kylan, krispiga vinterpromenader i snön och pyssla grantomtar, kransar och köpa hem hyacinter.

Månadens jobb
Designprojekt, studier, administrationsjobb och prata trädgård på Bomässan. Jag har packat och skickat massa paket efter lansering av nya produkter i Jennys butik. Jag hann också en sista plantering för hösten hos en designkund, precis i tid innan den värsta kylan, tjälen och snön kom. Ett gäng vidjehortensior Incrediball/Strong Annabelle fick komma ner i jorden.

Månadens naturupplevelse
Promenader på landet i ur och skur, solsken och isande vindar. Evis bästa promenadställe där hon kan springa fritt, nosa efter vilda djur och om vi har riktig otur rulla sig i diverse otäckheter. En kort promenad i skymningen i Gökriksuddens naturreservat. Magisk solnedgång. Vill åka tillbaka i vår när ekarna och vitsipporna blommar.

Månadens böcker:
Jag har inte läst så mycket skönlitterära böcker den här månaden. Jag kan inte sluta läsa på kvällarna om jag läser en bra bok, så har inte vågat mig på att påbörja någon ny. Eller jo, jag har precis börjat läsa Vi av David Nicholls, den funkar än så länge utmärkt som kvällslektyr.

Och så har jag läst en del facklitteratur: Trädgårdens växtskydd av Maj-Lis Pettersson och Ingrid Åkesson; och Modern självhushållning av Anders Rydell och Alva Herdevall.

Månadens tv-program:
På spåret, Alla mot Alla, Sveriges historia, Cyklopernas land, Allt för Sverige och nu den här veckan hade Drömträdgården premiär på svt play. Kul att få följa människor på vägen mot sin drömträdgård!

Månadens trädgårdssysslor
Krattat löv, fyllt lövkomposter och täckt odlingslådor och rabatter. Satt vitlök, och så har jag satt ännu lite mer tulpanlökar. Tur snön kom och satte stopp på det hela, annars hade jag nog fortsatt sätta tulpaner ända till jul (: Jag har också kallsått ett gäng perenner, testar lite olika sätt för att se vad som fungerar bäst.

Månadens skörd
Gröna blad, grönkål och purjolök har jag skördat i växthuset. Vi har också egen potatis, vitlök och morötter som har skördats tidigare och nu lagras i garaget.

Spenat i tunnelväxthuset i november

En önskan inför december?
Jag önskar mig en riktigt mysig julmånad. Vill ta fram allt julpynt i helgen, dricka glögg, baka pepparkakor, mer lussekatter, kanske göra julgodis? Och sen bara julmysa så mycket att jag tröttnar på det. 

Sarah Berger Kullberg Trädgårdsdesigner Örebro

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

Inga kommentarer

Skriv en kommentar