Torsdag till söndag: Nu har julmånaden börjat!

Julmånaden riktigt rivstartade i slutet av förra veckan med både julbord, julmarknad, julpynt och adventsfika. Och så det snöiga vinterlandskapet som drar upp julstämningen till max. Vi började helgen med lunch och en kylig promenad hos farmor. Grusvägarna över åkrarna där ute är det enda stället vi vågar låta Evi springa helt lös. Med fri sikt åt alla håll så att vi hinner ropa in henne om det  mot förmodan skulle komma andra hundar eller bilar. Och som Evi älskar att få springa lös, vi hinner knappt knäppa loss kopplet innan hon sätter av i full fart.

I fredags kväll åt vi säsongens första julmat. 5-rätters julmiddag på Stora Hjortstorps Gård. Otrolig julkänsla med den gamla, vackra ladan och ljusslingorna. Det bjöds på glögg, sillbricka, chark- och friskbricka, varma julrätter, ostbricka och dessert. Jag tyckte bäst om skärgårdssillen och Herman älgköttbullarna. Och så hade de gjort otroligt goda pepparkaks- och ädelostbollar. Vi ska försöka göra något liknande hemma, delar receptet om vi lyckas.

Morgonen efter cyklade jag och svärmor genom snömodden till Waldorfskolans julbasar. Jag köpte bröd och biokol som eleverna själva hade gjort och handgjord keramik – en granlykta och ett slevfat. 

Gör en grantomte: steg för steg-guide

Jag hann med lite julpyssel innan det blev mörkt på lördagen, superenkla grantomtar! Här kan du se hur jag har gjort dem.

Så blev det söndag och första advent. Det var sol och riktigt krispigt på den dagliga morgonpromenaden. När solen är framme gör det inte så mycket att det är under 10 grader kallt.

Innan det var dags att åka på adventsfika hos min syster och svägerska fick tomtesamlingen och det andra julpyntet komma fram. Vi pratade om gamla julkalendrar på fikan. De flesta i vår generation, jag och min syster är födda -92 och -93, har Mysteriet på Greveholm som favorit. Men vi har inget minne av att vi såg den när den gick (vänta lite, måste googla vilket år det var) 1996.

Vi älskade Pelle Svanslös som vår farmor spelade in på VHS så att vi sen kunde se den om och om igen, året runt. En annan favorit var Julens hjältar som handlade om ett gäng julprydnader som hade blivit utkastade till soprummet när familjen köpte nya julsaker, och hur de försökte ta sig tillbaka till familjen igen.

Ett väldigt aktuellt tema, att ta hand om och uppskatta de prylar vi redan har istället för att varje år köpa nytt. Maria Soxbo och Emma Sundh pratar väldigt bra om just det här med att bryta konsumtionsnormerna i allmänhet och runt jul i synnerhet, i det här avsnittet av Plan B-podden.

Det var den första helgen i december. En riktigt mysig sådan<3

Sarah Berger Kullberg Trädgårdsdesigner Örebro

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

Inga kommentarer

Skriv en kommentar