Min odling: April 2021

Min odling: april 2021

April har verkligen bjudit på klassisk aprilväder i år. Snö och solsken om vartannat. Vissa dagar har det varit riktigt skönt att vistas ute i trädgården och jag har hunnit med en hel del trädgårdssysslor. I april har jag sysslat med lite allt möjligt i trädgården, från att plantera en ny rabatt med smultron och smulgubbar, till att köra ut ett lass med brunnen hästgödsel i odlingsbäddar, anlägga en hügelbädd och så klart fortsatt så och plantera om nya plantor inomhus.

April 2021 i ett nötskal – ena dagen ett tunnt snötäcke, nästa solsken på blåsipporna

Sådder i april 2021

I början av april la jag sättpotatis på groning. Jag tycker det enklaste sättet är att lägga potatisarna i gamla äggkartonger och ställa ljust. Då bildas groddar på potatisarna som gör att de ger skörd lite snabbare. Det går också att förgro potatis genom att lägga den på jord, då bildas rötter, vilket gör att skörden blir ännu lite tidigare. Det går även bra att sätta potatisen utan att förgro den. 

I slutet av månaden var det också dags att så gurka, pumpa och squash. De sorter jag sår i år är vintersquash ’Uchiki Kuri’ och ’Rondini’, squash ’Round Beauty’ och ’Alberello di Sarzana’, musselsquash ’Scallopini’, äppelgurka och gurkorna ’Beit Alpha’ och ’Marketmore’. Grönsaksplantorna i gurkfamiljen växer fort och är dessutom väldigt känsliga för frost. Därför måste vi vänta in den sista frosten innan de kan planteras ut. Den sista vårfrosten är beräknad till 17 maj i Örebro, men förra året var det frostnätter senare i maj och eftersom vi bor i ett köldhål räknar jag med att kunna plantera ut gurka, pumpa och squash först i början av juni. Jag brukar vänta till ungefär en månad innan förväntad utplantering med att så, för att inte få alltför stora plantor att förvara innan det är dags för dem att flytta ut. 

Förgro potatis i äggkartong

Gödsla!

Nu på våren är det en bra tid att tillföra mer näring till jorden. Om du har låtit växtrens och löv ligga kvar under växterna så har du kommit en bit på vägen till att skapa en näringsrik jord. Växtrens och löv är kolrikt material, i komposttermer brukar det kallas ”gult material”. För att det kolrika materialet ska brytas ner behövs kväve, därför är det bra att tillföra kväverik gödsel nu. Exempel på kväverik gödsel är brunnen stallgödsel, nässelvatten och hönsgödsel. Ett sätt att gödsla är att lägga på 3-4 cm naturgödsel (brunnen kogödsel eller hästgödsel) och mylla ner i jorden. Naturgödslet har dubbla positiva effekter, dels ger det näring som tas upp av växternas rötter och dels ger det en fin struktur till jorden i form av mullämnen.

Undvik att använda konstgödsel, eftersom det lätt ger ett överskott av näring som inte hinner tas upp av växternas rötter och istället läcker ut i vattendrag och rubbar vårt naturliga ekosystem.

Ny odlingsplats - hügelbädd

I början av april gjorde jag något som jag längtat efter att få göra hela vintern, nämligen en hügelbädd. Hügelbädd är en typ av gammal tysk odlingsmetod som är vanlig inom permakultur. I en hügelkultur använder man sig av olika typer av organiska material för att skapa en odlingsbädd. Längst ner läggs stora stockar som lagrar vatten, de bryts ner sakta och på så sätt frigörs näring under lång tid. Över stockarna läggs mindre grenar och pinnar. Över läggs mindre och mjukare organiskt material, som löv, gammalt gräsklipp, halm eller ensilage. Jag gjorde också så att jag fyllde ut de hålrum som blev mellan stockar och pinnar med löv, gammalt gräsklipp och ensilage. På toppen läggs jord där du kan så eller plantera dina grönsaker och blommor. Jag valde att fläta en kant av diverse sly för att hålla materialet på plats, klassiska hügelbäddar är ofta formade som en kulle där du kan odla även på sidorna. I hügelbädden har jag satt tre rader sättlök och mellan raderna ska det få komma ner sommarblommor. Jag ser verkligen fram emot att se hur det kommer växa här under sommaren!

gör en hügelbädd - steg för steg

1. Gräv bort grässvålen där du vill ha din hügelbädd. Detta steg kan skippas om du vill använda No-Dig-metoden, dvs odling utan spade. Om du inte vill gräva täcker du istället gräsytan där du vill ha din hügelbädd med tidningar eller wellpapp. 

2. Lägg rejäla stockar i botten, dessa blir bäddens vattenförråd.

3. Fortsätt fylla på bädden med grenar och pinnar. Grövre grenar längre nere och mindre pinnar högre upp.

4. Fyll i hålrummen som bildas mellan grenarna och pinnarna med löv, gammalt gräsklipp, ensilage eller annat organiskt material du har till hands.

5. Täck pinnarna och grenarna med ett cirka 10 cm tjockt lager organiskt material. 

4. Toppa med jord. Nu är bädden redo för att sås eller plantera ut plantor i! Täck med fördel bädden med en fiberduk den första tiden för att hålla värme och fukt, då går det snabbare för fröerna att gro.

Hügelbädd steg 1

Steg 1: Gräv bort grässvålen där du vill ha din hügelbädd

Hügelbädd steg 2

Steg 2: Lägg stockar i botten av bädden

Hügelbädd steg 3

Steg 3: Fortsätt fyll på med grenar och pinnar. Om du vill fläta ett staket runtom bädden är det ett bra läge att slå ner pinnar i jorden nu.

Hügelbädd steg 4

Steg 4: Fyll hålrum med organiskt material – till exempel gräsklipp och löv

Hügelbädd steg 5

Steg 5: Lägg på ett lager organiskt material ovanpå alla pinnar och grenar

Hügelbädd steg 6

Steg 6: Toppa med jord, plantera eller så dina plantor och täck med fiberduk den första tiden för att hålla värme och fukt.

Sarah trädgårdsdesign online och i Örebro

Sarah Berger Kullberg

Här delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser kan  dyka upp ibland. Bor och är uppvuxen i Örebro.

Inga kommentarer

Skriv en kommentar