Mer ormbunkar i trädgården

Mer ormbunkar i trädgården

Ormbunken har ett tag varit en bortglömd trädgårdsväxt som fått husera i trädgårdens skuggiga delar. Och det är sant att många ormbunkar trivs i skuggiga och fuktiga lägen, men faktum är att det finns massor av olika sorters ormbunkar – som trivs i olika lägen och med olika form, storlek och färg. Variationen som finns hos ormbunkar gör dem användbara inom trädgårdsdesign – både estetiskt och utifrån tanken att välja rätt växt till rätt plats. Mer ormbunkar i trädgårdarna, säger jag!

Ormbunkar är en växtgrupp som fascinerar mig. Det finns mängder av arter och sorter, både vilda som växer i olika delar av landet och sådana som vi odlar i våra trädgårdar. Många har ett härligt sirligt växtsätt och de känns lite mystiska på något vis. Ormbunkar är bland de äldsta växterna på jorden – de har funnits i 400 miljoner år. Dessutom är de otroligt användbara trädgårdsväxter eftersom det finns en ormbunke för varje växtplats och så finns de i olika färger, former och storlekar. Det finns 12 000 kända arter, så en hel del att välja på alltså!

ormbunke i skogen
Ormbunkens kräkla

På våren rullar ormbunkarna långsamt upp sina blad. De ihoprullade bladen kallas för kräkla.

Fern craze: Ormbunkarnas storhetstid

I det viktorianska Storbritannien (1837-1901) rådde det så kallat ormbunksgalenskap (på engelska: ”fern craze”). Folk var helt tokiga i ormbunkar och de fanns i var och varannan trädgård. Ormbunkarna var en motvikt till det tidigare idealet där trädgårdarna var fyllda av blommande, färgrika växter. Det ansågs intellektuellt och god smak att anlägga en trädgård med ormbunkar! 

Ormbunkar var den stora inneväxten och användes på många olika sätt – inte bara i trädgårdarna. De gick att hitta bland annat i konst och som mönster på tyger, smycken och gjutjärnsmöbler. Runtom i landet skapades speciella ormbunkshus som rymde både ovanliga, exotiska sorter och vanligare, inhemska sorter. Under 1800-talet hade växter generellt ett uppsving i Europa, och inte minst i England. Det var trendigt att samla på och importera nya, exotiska växter från de många brittiska kolonierna. 

Under den här tiden hittades nya sorter dels i naturen, dels odlades de fram av trädgårdsmästare, allt eftersom de ormbunksgalna trädgårdsintresserade ville ha fler och fler nya sorter. En ledande plantskola släppte år 1868 en växtkatalog med hela 2000 olika arter och varieteter av ormbunkar. Här i Sverige blev ormbunkarna trendiga och mer populära under slutet av 1800-talet, men det var inte alls samma ormbunksgalenskap som i Storbritannien. 

Funkia och ormbunke
Ormbunke och funkia

Välj rätt ormbunke till din trädgård

Alltid när man väljer växter till sin trädgård är växtens naturliga ståndort det viktigaste att tänka på, så även vid val av ormbunke. Har du en torr och solig plats där du vill ha ormbunkar ska du inte välja en spetsbräken som växer naturligt i skugga på våtmark. Välj rätt växt till rätt plats. Ganska så logiskt när man tänker efter, eller hur?

Det är också viktigt att ta ställning till ormbunkens härdighet vid val av sort. Härdighet beskriver hur god förmåga växten har att övervintra i vårt klimat. En del nya och spännande sorter är mindre härdiga, till exempel regnbågsbräken, kambräken och bergadiantum. Vill du ändå prova en mindre härdig sort bör den planteras i ett väldränerat och skyddat läge. Placera gärna stenar nära, eftersom de lagrar och avger värme.

De flesta ormbunkar som växer vilt i vår natur kan hittas under trädkronorna i skogen. Där är det silande skugga och jorden är ganska fuktig. De flesta ormbunkar som finns att köpa i växtbutiker trivs i sådana förhållanden, så om du har ytor med halvskugga-skugga och fuktig jord är det där du ska plantera dina ormbunkar. Några ormbunkar för fuktig skugga är: bergadiantum, spetsbräken, blodbräken och raggträjon.

Som tidigare nämnt finns det även ormbunkar som trivs i torra och soliga lägen. Några exempel är: hjorttunga, serpentinandiantum, svartbräken och stensöta.

Strutbräken, majbräken och hjorttunga är tre exempel som har en bred ståndort, det vill säga att de trivs i både skugga och sol. Dock vill jag höja ett varningens finger för strutbräken – de sprider sig lätt och mycket. Den passar bra att använda på större områden där den får breda ut sig, men sämre i en rabatt där den ska samsas med andra växter.

Ormbunke och lila primula

Växter att kombinera med ormbunkar

Ormbunkarnas form och textur kan användas för att skapa spänning och lummighet i trädgården. Ett exempel är att sirlig och spretig ormbunke intill en funkia med stora blad skapar variation och struktur i planteringen. 

Kombinera gärna vårblommande perenner och lökar med dina ormbunkar. De kompletterar kräklorna vackert när de sakta rullar upp sig. Allium är fint tillsammans med den tidiga skira grönskan hos ormbunkarna.

Ormbunkar under rhododendron

Skötselråd

Plantera i den jord som finns i din trädgård och blanda upp den med mullrik kompostjord. Om du har tung lerjord kan du blanda i en liten del grovt grus (fraktion 2-4) för att förbättra dräneringen.

Om du bor i en del av landet där temperaturen växlar mycket under vintern (som det ofta gör här på närkeslätten) är det bäst att plantera ormbunkarna på våren, annars riskerar rötterna att ruttna bort under vintern. Det här gäller speciellt om du har blöt jord. Om du bor i ett område som har ett snötäcke större delen av vintern eller väldränerad jord går det bra att plantera på hösten. Det finns mycket att vinna på höstplantering, så om du har möjlighet tycker jag att du ska välja att göra det.

För mycket näring kan bränna ormbunkarnas rötter (och i värsta fall döda plantan), så se till att inte övergödsla. Det räcker gott och väl att mylla ner ett tunt lager kompost runtom plantan på våren. Om ormbunkarna växer dåligt är det mer troligt att det är brist på vatten. Genom att tillföra kompost och mullämnen får jorden en bättre förmåga att hålla vatten, så en mullrik jord är bra för ormbunkar.

Ormbunkar växer från rhizomer (en underjordisk stam) som ligger ytligt under jordytan. Både rhizomer och rötter är ömtåliga, så arbeta försiktigt om du använder redskap när du rensar i jorden. Placera gärna ut trampstenar eller gångar genom planteringen för att undvika trampskador.

Det enklaste sättet att föröka ormbunkar är genom att dela en etablerad planta på våren. Gräv upp en del av plantan med en stor jordklump runt, då störs rötterna så lite som möjligt och de nya plantorna etableras snabbare.

Sarah Berger Kullberg Trädgårdsdesigner Örebro

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign och odling blandat med mitt vardagsliv. Hunden Evi och naturupplevelser kan  dyka upp ibland. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

Mer ormbunkar i trädgården
2 Kommentarer
  • Peter Johanberg
    Publicerad klockan 16:27h, 09 september Svara

    Tack för en härlig och kunnig beskrivning av ormbunkar!!!!

    • Sarah
      Publicerad klockan 12:15h, 10 september Svara

      Tack snälla för din kommentar!

Skriv en kommentar