Plantera på hösten

Plantera på hösten

Hösten är den bästa tidpunkten att plantera nya växter i trädgården. Växterna rotar sig bättre på hösten eftersom de inte behöver lägga energi på tillväxt, blomning och frösättning. Vädret är svalare och jorden är naturligt fuktig. Det innebär också att du inte behöver vattna lika mycket. Dessutom kommer växterna igång snabbare och blir finare under sin första sommar om du planterar på hösten.

I september börjar växterna i trädgården förbereda sig inför vinterns dvala. Och när växterna inte längre lägger energi på att växa sig större, blomma och bilda frö kan de istället lägga energi på att bilda nya rötter och etablera sig på en ny plats. Det gäller både nyplantering av växter från växtbutiker och om du vill dela eller flytta plantor i din trädgård.

Det är fortfarande vanligast att nya växter planteras på våren, vilket jag kan förstå – efter en lång vinter är vi sugna på att sätta fingrarna i jorden och att trädgården ska börja grönska. Men faktum är att de flesta växter mår bäst av att komma ner i jorden nu under sensommar och höst, när det är svalare temperaturer och fuktigare väder. Vid höstplantering slipper plantorna stressas av sommarens värme och torka och hinner rota sig ordentligt innan vinterns kyla. Både träd, prydnadsbuskar, fruktträd, bärbuskar, blomsterlökar och perenner passar bra att plantera på höst och sensommar.

Plantera på hösten

Stora planteringsveckan pågår i år från 2-10 september och anordnas av svenska trädgårdsbutiker

Det går bra att plantera och flytta växter så länge du får ner spaden i jorden. I Örebro går det bra att plantera perenner till och med oktober och lövfällande träd och buskar så länge det går att gräva ett tillräckligt stort hål. Men det finns några växter du inte bör plantera alltför sent på hösten, till exempel städsegröna växter som t.ex. buxbom, tujor och andra barrväxter. Dessa kan du plantera till och med mitten av september.

6 anledningar att plantera på hösten

Växterna får en tidig start kommande vår, så fort det inte längre är tjäle i backen kommer växterna så sakteliga i gång. Vilket leder till att de hinner växa och blomma mer under sommaren än om du hade planterat på våren. 

Du kan sprida ut arbetsamma moment i trädgården under en längre tid än om allt ska göras under vår och sommar. 

Växterna får en bra start i din trädgård vid höstplantering, på grund av en rad goda förutsättningar:

– Jorden är naturligt fuktig, vilket betyder att du inte behöver vattna lika mycket. En vinst både för dig och vår planet.

– Vädret är svalare och risken för torka är mycket mindre än under sommaren.

– Växterna kan lägga all energi på att etablera sig och bilda nya rötter, i stället för blomning, tillväxt och frösättning.

Växter att plantera på hösten

Träd och buskar går utmärkt att plantera på hösten, ända fram tills jorden fryser. Varma höstar kan det gå att plantera träd och buskar in i december i Örebro. Om du ska plantera en häck är det bäst att göra det när den har gått i vila, det vill säga när den har tappat bladen eller när bladen lätt lossnar från grenarna.

Barrväxter och andra städsegröna buskar, till exempel rhododendron och buxbom, kan planteras på hösten, men bara så länge jorden fortfarande är varm. Om plantorna inte hinner rota sig ordentligt på sin nya växtplats finns risk att de drabbas av tjältorka på våren. Tjältorka innebär att jorden är frusen runt rötterna så att plantan inte kan ta upp vätska samtidigt som vätska avdunstar från bladen. Senast i mitten av september bör barrväxter och städsegröna träd och buskar ha kommit jorden.

Klotlök och andra prydnadslökar är bra perenner för fjärilar och bin

Perenner går bra att plantera under hösten till och med oktober. Det som kan hända om du planterar senare är att plantan inte hinner rota sig. Jordklumpen kan då skjutas upp ur jorden när marken fryser och vid nästa köldknäpp riskerar växten att frysa sönder. Undvik att plantera växter som trivs bäst på mager och torr jord, till exempel timjan och taklök, de riskerar att inte klara av all fukt i jorden som blir på hösten.

Växter du INTE ska plantera på hösten

Undvik att plantera växter som är på gränsen för odlingszonen. De har bättre förutsättningar att klara sig om de planteras på våren och har en hel säsong på sig att etablera sig. Här i Örebro kan det handla om: blåregn, hängkatsura och vissa sorters fruktträd.

Höstanemoner bör inte planteras på hösten, eftersom de behöver en hel odlingssäsong för att hinna etablera sig.

Plantera inte vintergrön liguster, ölandstok och rosenspirea i Mellansverige om du har lerjord i din trädgård, de riskerar annars att dö om jorden är alltför fuktig.

Barrväxter och städsegröna växter bör inte planteras senare än mitten av september i Örebro.

Plantera blomsterlökar på hösten

Förutom träd, buskar och perenner är hösten den tid som blomsterlökar planteras. September och oktober är den ultimata tidpunkten att sätta vårblommande lökar som krokus, tulpaner, snödroppar, allium och pärlhyacinter. 

Plantera de minsta lökarna – krokus, snödroppar och pärlhyacint – först. Därefter narcisser och påskliljor och sist på hösten tulpaner. Sätt lökarna på ett djup som är 2-3 gånger lökens storlek. Blomsterlökar gillar inte alltför fuktig jord, då riskerar de att ruttna bort, så plantera på en växtplats som har god dränering. Gödsla lökarna i samband med plantering, det ger finare blomning på våren. Snyggast är om du planterar många lökar av samma sort i grupp, det ger ett maffigt uttryck.

Röda / gula tulpaner
Vita tulpaner

Om du planterar blomsterlökar på hösten får du en fin blomning tidigt på våren som lyser upp trädgården. Dessutom är den tidiga blomningen bra för de insekter som vaknar tidigt och letar efter mat. Kombinera gärna olika sorters blomsterlökar så att blomningstiderna avlöser varandra, då har du något som blommar hela våren!

Dela perenner på hösten

Hösten är också en bra tid att dela perenner, speciellt de perenner som blommar på våren som röllika, nävor och daglilja. När perenner har växt några år på samma plats blir de ofta för täta, vilket leder till minskad blomning. Det kan lösas genom att dela växten i flera mindre plantor, då stimuleras tillväxten och blomningen kommer i gång igen. Om du inte själv behöver alla plantor som blir när du delar kan de säkert glädja någon annan. För att dela växten gräver du upp rotklumpen och delar den försiktigt med en spade, grep eller kniv. 

Funkia 'Frances Williams'

Hoppas du har blivit inspirerad att plantera nu under sensommaren och hösten. Om du vill plantera en ny rabatt men inte vet vilka växter du ska använda föreslår jag att du kikar in mina färdiga rabattdesigner i webbshopen. Där får du växtlista, planteringskarta, planteringsråd och lite annat i en nedladdningsbar PDF. Lämna gärna en kommentar med vad du ska plantera eller om du har några frågor. Lycka till!

Sarah trädgårdsdesign online och i Örebro

Sarah Berger Kullberg

Här delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser kan  dyka upp ibland. Bor och är uppvuxen i Örebro.

GUIDE – 4 STEG TILL EN LYCKAD RABATT

Med den här guiden kan du på egen hand skapa en vacker och hållbar perennrabatt. Fyll i dina uppgifter här för att få guiden och anmäla dig till mitt nyhetsbrev.

Jag skickar ut cirka ett nyhetsbrev per månad, ibland mer om det är något speciellt jag vill att du ska få ta del av. Du kan avsluta din prenumeration när du vill.

Plantera på hösten
Plantera på hösten
Inga kommentarer

Skriv en kommentar