Perenner för torr skugga

Torr skugga är en av de allra mest utmanande växtplatserna. Det finns inte många växter som tycker om att växa där, men det finns några som klarar av det svåra läget. Längre ner i inlägget hittar du en lista med perenner för torr skugga. 

Som alltid när vi ska välja växter måste vi utgå från platsens förutsättningar. En fukt- och solälskande ros kommer vara oerhört svårodlad i torr skugga, likaså lavendel, röd solhatt och kärleksört.

Bergenia - en lättskött perenn

Bergenia är en riktig trotjänare som kan planteras på de flesta växtplatser, även torr skugga.

Narcisser på väg upp på våren, i ett hav av nedvissnad sockblomma

Vårlökar, som narciss här på bilden, fungerar utmärkt att plantera i torr skugga.

De flesta av oss har någon yta i trädgården där det är skuggigt och torrt, en plats där inte ens gräsmattan vill växa. Kanske intill en norrvägg eller under en stor, törstig björk. Visste du att en stor björk kan dricka upp till 500 liter vatten per dygn? Inte konstigt att det blir torrt därunder. 

Torr skugga finns ofta under stora träd och häckar som skuggar marken under samt tar upp vatten och näring, samt nära hus där det är dränerat och takutsprånget skapar torka. Alldeles intill husväggen kanske vi ändå inte vill plantera växter, för att undvika risken att skada grunden och fasaden – men om du vill klä in huset i växtlighet går det att komma runt den torra jorden genom att plantera klätterväxter, som till exempel klematis, en bit ut från väggen och böja in den mot en spaljé på husväggen.

Vit skogsaster och kaukasisk förgätmigej är två skuggtåliga perenner

Vit skogsaster är en sensommarblommande perenn som går utmärkt att plantera i torr skugga.

odla perenner Under stora träd

Under träd och häckar kan det däremot vara trevligt att ha växter och då kan du välja att plantera någon av perennerna i listan här nedanför. Vid plantering av perenner under stora träd är det bra att veta om att trädets rötter tar upp vatten och näring längst ut i rotspetsarna, vilket är ungefär i linje med trädkronans ytterkant. 

Värt att tänka på är att mängden solljus och vatten skiljer sig under året, under tidig vår är platsen både ljusare och jorden fuktigare. Detta innebär att vårblommande perenner som julrosor, vitsippor, blåsippor ofta trivs bra under trädens kronor. Tänk dig vitsippor som blommar i skogen under våren, innan trädens blad spricker ut. Likaså vårblommande lökar som narcisser, krokus och snödroppar trivs bra under träd. Vårlökarna trivs dessutom utmärkt med den torra jorden som är under sommaren.

Ormbunkar i Sofieros lund. En bra växt för lund i trädgården!

PERENNER FÖR TORR SKUGGA

• Röd sockblomma, Epimedium rubrum
Hjärtbergenia, Bergenia cordifolia
Vit skogsaster, Eurybia divaricata
• Myskmadra, Galium odoratum
• Jättedaggkåpa, Alchemilla mollis
• Träjon, Dryopteris filix-mas
• Rosenplister, Lamium maculatum
• Ormöga, Omphalodes verna
• Flocknäva, Geranium macrorrhizum

Plantering och skötsel de första åren

Under de 1-2 första säsongerna efter plantering är det viktigt att komma ihåg att vattna regelbundet för att ge växterna en god förutsättning att etablera sig. När de har rotat sig ordentligt och kommit i gång att växa klarar de sig utan regelbunden vattning.

Sarah trädgårdsdesign online och i Örebro

Sarah Berger Kullberg

Här delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser kan  dyka upp ibland. Bor och är uppvuxen i Örebro.

Prärieplantering
Perenner för torr skugga
Inga kommentarer

Skriv en kommentar