Planera din köksträdgård

Planera din köksträdgård

Oavsett om du vill odla för att kunna skörda primörer under sommaren eller om du odlar för att bli självförsörjande på grönsaker, om du vill ha en prunkande lustgård med både grönsaker och blommor eller en funktionell köksträdgård som ger största möjliga skörd, så finns det några punkter att tänka på för att din köksträdgård ska bli så bra som möjligt. Här är lite information som kan vara bra att tänka på när du ska planera din köksträdgård.

Träflis i köksträdgården är bra för en klimatsmart trädgård

VÄLJ rätt PLATS FÖR DIN KÖKSTRÄDGÅRD

Det finns tre grundförutsättningar för att din odling ska grönska och ge stor skörd:

1. Det behöver vara ett soligt läge. Det kan aldrig bli för mycket sol! Grönsaker och sommarblommor behöver minst 7-8 soltimmar per dag för att utvecklas som bäst. Om du har en plats med halvskugga där du vill odla kan det funka med bladgrönsaker som mangold, grönkål, spenat, sallat och en del örter.

2. Jorden behöver vara väl dränerad. En jord med dålig dränering är blöt, syrefattig och värms inte upp ordentligt – detta leder till att dina plantor inte kommer växa bra där.

3. Det får inte finnas några stora träd nära. Trädets rotsystem är lika stort som trädkronan och om du börjar odla strax utanför där trädkronan slutar kommer rötterna snart leta sig in i dina odlingsbäddar. Tro mig, jag har några odlingslådor nära en stor björk – dessa odlingslådor behöver varje år rensas på trädrötter och det växer ändå inte speciellt bra där i.

Välj stil

VACKERT ELLER FUNKTIONELLT - ELLER BÅDE OCH?

Det finns olika stilar att välja mellan när det kommer till köksträdgården. En är den traditionella köksträdgården – så som den såg ut från medeltiden och några hundra år framåt i tiden – som hade en strikt indelning i kvadratiska kvarter som ramades in av staket och/eller buskar. I en modernistisk trädgård kan det vara passande med svartmålade pallkragar omgivna av grus. En annan stil är den franska köksträdgården – en Potager – där grönsaker, kryddor och blommor växer tätt ihop. Kännetecken för en potager är överdådighet, blickfång, plantering i block och inramning – ofta en låg buxbomshäck runt hela odlingen. Fundera på vilken stil som passar bäst för dig och din trädgård.

Tips!

Om du vill odla både grönsaker och blommor i din köksträdgård bör du välja ettåriga sommarblommor, dessa trivs på samma plats som grönsaker – i en mullrik och näringsrik jord.

ODLA I UPPHÖJDA BÄDDAR

Upphöjda odlingsbäddar är bra oavsett vad du vill odla i din köksträdgård. Du kan åstadkomma upphöjda bäddar genom att anlägga bäddar som är 10-30 cm högre än gångarna eller genom att odla i pallkragar eller egenbyggda odlingslådor. Fördelarna med upphöjda bäddar är bland annat att de värms upp tidigare på våren samt att jorden är djup och väldränerad – en upphöjd bädd ger helt enkelt bättre förutsättningar och större skörd. 

Upphöjda bäddar

Frodiga upphöjda bäddar i Kumla sjöpark.

Växthus i köksträdgård

Växtföljd

Tänk till angående växtföljd redan från början, så att du inte odlar samma gröda på samma plats år efter år. Det kommer till slut utarma jorden och ökar risken för svampsjukdomar och angrepp av skadedjur. I en köksträdgård är det vanligt att dela in odlingen i fyra delar och rotera vilka grödor som odlas i bäddarna, på så sätt blir det en fyraårig växtföljd.

Grödorna delas in efter hur mycket näring de behöver samt vilken växtfamilj de tillhör. Grödor inom samma familj drabbas ofta av samma sjukdomar och angrepp. Vi kan ta kålväxter som exempel, där ingår bland annat grönkål, vitkål, broccoli, rädisor och ruccola. Kålväxter angrips ofta av kålfjäril och kålmal och kan drabbas av svampsjukdomen klumprotsjuka. 

Ett förslag på gruppering ser du på bilden nedanför. Grupp A består av grönsaker med stort behov av näring. Dessa bäddar måste gödslas ordentligt, både innan plantering/sådd och under säsongen. Grupp B innehåller plantor med måttligt näringsbehov. Dessa bäddar behöver gödslas måttligt – både innan plantering/sådd och regelbundet under hela växtsäsongen. Grupp C är grönsaker som inte behöver speciellt mycket näring, dessa bäddar räcker att grundgödsla i början av säsongen. Grupp D består av grödor som skaffar näring själva – bönor, ärter och andra baljväxter är så fiffiga att deras rötter samlar all näring de behöver.

Växtföljd gruppering
Fyraårig växtföljd

En enkel växtföljd för en bädd kan vara:

År 1 – Grupp A

År 2 – Grupp B

År 3 – Grupp C

År 4 – Grupp D

År 5 – Grupp A

Osv. 

Det innebär i praktiken att du i första året odlar kålväxter i en bädd, andra året rotfrukter/lökväxter/sallat, tredje året potatis/jordärtskocka och fjärde året bönor/ärter för att femte året börja om med kålväxter. 

Lycka till med din köksträdgård! 

Sarah trädgårdsdesign online och i Örebro

Sarah Berger Kullberg

Här delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser kan  dyka upp ibland. Bor och är uppvuxen i Örebro.

Planera köksträdgården
Inga kommentarer

Skriv en kommentar