Romantisk rosenrabatt med lång blomningstid

Dagen innan midsommarafton var jag iväg och planterade en romantisk rosenrabatt hos en kund. Ett riktigt drömmigt kundprojekt som jag har haft förmånen att jobba med under våren och försommaren. Kunden hade nya, väl förberedda planteringsytor och kom till mig för att få hjälp att välja växter och plantera. 

Önskemålet var en romantisk, gammeldags rabatt med MYCKET blomning ~ och med rosor i centrum. Det har varit så roligt att få grotta ner mig i rosor och nörda ner mig i olika sorter, färgnyanser, blomningstid och skötselkrav. Jag uppskattar att få arbeta med en bredd av olika stilar i mina projekt. Från lättskötta, minimalistiska trädgårdar till romaniska, böljande rabatter som den här.

Färgskalan går i rosa-lila-vitt och rosor i olika rosa nyanser spelar huvudrollen i rabatterna. Jag har valt sorter med olika höjder och blomformer för att få en variation i blomningstid, färg och form. Det finns ett antal lägre klätterrosor som blommar från juli och framåt – dessa kompletteras med tidigblommande klematis för en ännu längre blomningstid.

Planteringens bas är som tidigare nämnt rosor med lång blomningstid, som kompletteras med perenner och lökväxter för att ge vacker blomning från vår till höst. Rosorna binds samman av ett antal vävare som återkommer på flera platser i planteringarna som en röd tråd, bland annat gillenia, trädgårdsnäva DREAMLAND, stjärnflocka, lavendel och stäppsalvia. 

Rosen 'Astrid Lindgren' i Visby Botaniska Trädgård
Rosa ros, Climbing Bonica
Gillenia och en rosa, fylld ros

Och så var det alltså dags för plantering förra torsdagen. Jag lastade bil och släp fulla med växter som styrde norrut. Det var inte mindre än 279 plantor som jag och kunden hjälptes åt att plantera under den varma eftermiddagen. Det tog sin lilla stund, och vi konstaterade båda två att det är väldigt lätt att tappa tidsuppfattningen i trädgården. Det är något rogivande med att gräva, plantera, vattna, gödsla. Och så klart njuta av de fina växterna.

Det ska bli så roligt att få komma tillbaka hit i augusti när det är dags att beskära äppelträden. För att se blomningen och titta hur alla växter har tagit sig.

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Bor utanför Örebro.

2 Kommentarer
 • Annika Österlindh
  Publicerad klockan 20:22h, 03 juli Svara

  Hej
  Väldigt inspirerande läsning.
  Jag har två stenkantade rabatter ’a 2 resp 3 m2 i varmt österläge.
  Hade jag kunnat maila dig om råd kring nya perenner?

  Mvh
  Annika

Skriv en kommentar