Ronneby Brunnspark

Häng med på ett besök i Ronneby Brunnspark en mulen julidag 2021. Ronneby Brunnspark är en otrolig park med  stor variation. Både ordnade rosenrabatt och bokskog ryms i parken. Det finns gigantiska rododendron, stora dammar och en gömd japansk trädgård uppe i skogen.

Det finns flera olika promenadstigar runtom i parken. Min favorit var den som ledde från parkeringen upp genom bokskogen till den japanska trädgården och en del med tunnlar av klätterväxter och stora perennrabatter.

Japansk trädgård i Ronneby Brunnspark

Den japanska trädgården med ormbunkar och upphöjda gångar i trä som vindlade genom trädgården. Höga tallar bildade ett tak och gav härlig skugga. Stora stenfat med vatten reflekterade ljuset.

Vatten i japansk trädgård i Ronneby Brunnspark
Bokskog i Ronneby Brunnspark

Bokskog i Ronneby Brunnspark. Det är minimalt med växtlighet under bokarna, löven släpper igenom så lite ljus och vatten att knappt något klarar av att växa.

Ett tak av klätterhortensia i Ronneby Brunnspark

Tunnlar av olika sorters klätterväxter. Klätterhortensian var mest imponerande, den har växt här i många år.

Portaler av träslanor i Ronneby Brunnspark
Pipranka

Pipranka, Aristolochia macrophylla.  Trivs bäst i halvskugga-skugga i näringsrika och fuktighetshållande jordar. Växer lite långsamt i början men är riktigt starkväxande när den kommer igång.

Gul daglilja

Den gula dagliljan lyser upp under mulna dagar.

Stora funkiablad i Ronneby Brunnspark

Daggfunkia med stoooora blad.

Daggfunkia
Damm och bro i Ronneby Brunnspark

I den nedre delen av parken finns flera stora dammar, gigantiska rododendronbuskar 

Damm och lusthus i Ronneby Brunnspark
Kaukasisk vingnöt

Kaukasisk vingnöt, Pterocarya fraxinifolia, har fröställningar i långa rankor. Ett riktigt favoritträd!

Rosor och buxbomshäck

Och sist men inte minst, vad är väl en park utan en rosenträdgård? Här har de en låg häck av buxbom runtom rosenrabatterna; en praktisk kant mot gruset som skapar form även när rosorna inte blommar.

Sarah Berger Kullberg Trädgårdsdesigner Örebro

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

Inga kommentarer

Skriv en kommentar