Rosentorn av armeringsnät

Humla i honungsrosens blommor

Nu har honungsrosen blommat över för i år. Men vilken blomning! Årets höjdpunkt i trädgården! 

Doften är helt ljuvligt och surret av alla humlor, bin och andra små insekter är nästan öronbedövande. Jag kommer på mig själv med att bara stå där och njuta gång på gång.

När vi flyttade hit växte honungsrosen i ett gammalt körsbärsträd. Den hade fått växa fritt i många år och var helt enorm. Och blomningen likaså! 

Förra året välte trädet i en snöstorm i april. Det kom ett par dm blötsnö på en natt och många träd och växter tog skada.  Trädet fick en rotvälta och fick tas ned helt. En hel del grenar av honungsrosen skadades och bröts av och jag var tvungen att klippa ner den ordentligt. 

Men jag ville verkligen att både jag och humlorna skulle få njuta av blomningen även förra sommaren, så några rankor blev liggandes på altanen till efter blomningen.

Honungsros i blomning utan stöd

Jag behövde också bestämma mig för vad honungsrosen skulle få klättra på istället för det gamla trädet. Efter lite velande fram och tillbaka bestämde jag mig för en bur av armeringsnät. Rankorna klipptes till en hanterbar längd och bands ihop så att vi skulle kunna arbeta runt den utan att sticka oss alltför mycket. Honungsrosen är riktigt taggig!

Välj sorten ’Lykkefund’ om du vill slippa taggarna.

Jag fick hjälp av mina föräldrar att forma armeringsmattan till en någorlunda jämn cylinder och naja ihop med ståltråd. Vi gjorde buren direkt på plats (och ”stängde in” rosen), för att kunna spara så mycket rankor som möjligt. Buren är fäst i marken med armeringsjärn.

Rosenbur av armeringsnät, under uppbyggnad
Rosenbur av armeringsnät
Honungsros i en rosenbur av armeringsnät

Och så här fint blommade den i år! Jag är imponerad över växtkraften. Tänk att den orkat växa sig så stor igen på bara ett år. Det sticker ut nya rankor som behöver träs eller bindas in var och varannan dag. Nästan hela armeringsnätet är täckt av rankor, nästa år syns nog nätet knappt alls.

Honungsros i full blom
Honungsros med liten insekt

Honungsrosen älskas av humlor, bin och alla tänkbara små insekter.

Rosentorn i regnskur

Honungsrosen trivs bra i sitt rosentorn av armeringsnät.

Honungsros som växer i ett gammalt körsbärsträd

Honungsrosen var enorm när vi flyttade hit, när den växte i ett gammalt körsbärsträd. Den här bilden togs året innan aprilsnöovädret tog trädet och en del av honungsrosen.

Sarah Berger Kullberg Trädgårdsdesigner Örebro

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

Inga kommentarer

Skriv en kommentar