September i en lista

Tänk att det redan är oktober, september bara susade förbi och vi är redan inne i årets tionde månad. Inte riktigt klokt.

Hur var september?
September har varit att njuta av sensommaren, varma dagar i trädgården och att ta tillbaka lite av den vildvuxna odlingen. Det har varit att i panik klippa ner och skörda tomaterna som drabbats av potatisbladmögel. Att äta smultron och jordgubbar direkt från plantorna (tips, sätt remonterande sorter för lång skörd!). Det har varit att så nya grönsaker och se dem växa. Spenat, ärtskott, mizunasallat, sallat, rädisor.

Det har varit att umgås kravlöst en hel helg med bästa vännerna, att vänta i Hallsberg i tre timmar på ett försenat tåg och att gå långpromenader i villakvarter och titta på sensommarträdgårdar. September har varit träd som börjar skifta till höstfärger, dimmiga morgnar och varma sensommarkvällar.

Det har varit att starta igång beskärningssäsongen på allvar, med ett helt gäng äppelträd, plommonsträd och päronträd som varsamt har fått sig en genomgång. September har varit leverans av designprojekt som kunderna nu ska jobba vidare med på egen hand.

Månadens jobb
Presentation av designprojekt, jobba vidare med nya projekt och studieuppgifter. Beskärning av fruktträd och trädgårdsrådgivningar. Ett inspirerande besök på Elmia Garden, en mässa för trädgårdsbranschen. Inspirerande föreläsningar, möten med lokala växtleverantörer och att strosa i inspirerande miljöer och montrar.

Månadens utbildning
Det har varit mycket fokus på beskärning och kunduppdrag den här månaden, så studierna har fått stå åt sidan lite grann. De som känner mig väl kommer inte bli chockade över att jag har anmält mig till en YH-kurs senare i höst. ”Den eviga studenten” är en bra beskrivning av mig. Jag gillar att lära mig mer och att fördjupa mig i olika ämnen. Kursen jag ska läsa i vinter är en fördjupning i växtkunskap, förebyggande av skador och så kallade blågröna utemiljöer ~ vilket kommer ge mig ökad kunskap om hur trädgårdar kan anpassas för att hantera extremväder med skyfall och översvämningar. 

Rosenflockel

Månadens poddar:
Samma gamla vanliga SR-poddar; Lantzkampen, Morgonpasset, Odla i p1. Och så har jag börjat lyssna på Jordkommissionen, kul med en odlingspodd som också ger tips på vad man kan göra av skörden.

Månadens naturupplevelse:
En varm lördag vandrade vi rundslingan runt Amboberget, som går längs en bit av Bergslagsleden. En toppendag med fint sällskap, god matsäck, härliga miljöer och vacker utsikt över Närkeslätten med lövträd som hade börjat skifta i gult.

Månadens sådder
Jag fortsätter att så! I september har jag petat ner frö för rädisor,, ärtskott, mizunakål, sallat, spenat och pak choi. Jag fick mycket plats när jag fick ta bort tomatplantorna tidigare än planerat, men det passade egentligen rätt bra ~ nu kommer jag ha grönsaker att skörda under hösten.

Månadens skörd
September har varit en riktig skördemånad. Jag har bland annat skördat gurka i mängder, tomater, potatis, grönkål, kantareller, basilika, broccoli, morötter, smultron. 

En önskan inför kommande månad?
Förra månaden önskade jag en fin avslutning på sommaren, och det får jag ändå säga slog in med råge. Så nu vill jag önska en mild oktobermånad och att höstmyskänslan ska infinna sig så småningom. 

Nysått.

10 dagar efter sådd.

Sarah Berger Kullberg Trädgårdsdesigner Örebro

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

Inga kommentarer

Skriv en kommentar