Siktlinjer och blickfång

Siktlinjer och blickfång är två knep att använda för att skapa en trädgård som upplevs som vacker och harmonisk, och som skiljer sig från mängden. Blickfång och siktlinjer kan användas för att styra blicken mot en speciell del av trädgården, eller kanske ibland viktigare – från något vi inte vill att besökaren ska se, det kan vara ett stort trädäck eller en kal vägg hos grannen, eller ett ”fult hörn” i trädgården där du förvarar redskap eller komposten.

Det är viktigt att tänka på blickfång och siktlinjer redan i planeringen. Det kan vara avgörande för upplevelsen av trädgården och hur den kommer uppfattas.

BLICKFÅNG

Blickfång är område och detaljer i trädgården som effektivt drar till sig våra blickar. Det kan vara en vattenspegel, ett vackert insektshotell, ett träd som står ut från omgivningen, någon slags prydnad, en staty, ett vattenfat, en kruka med färgsprakande sommarblommor eller en stor, gammal urna. Något som har en stark dragningskraft och påkallar uppmärksamhet.

Vår blick dras alltid mot något. Oavsett om du har placerat ut ett blickfång i trädgården eller inte kommer ögat hitta något att vila blicken på. Ofta blir det bättre om du själv väljer vad blickarna ska dras till, än att slumpen avgör och det kan bli vad som helst.

Siktlinje i Wij trädgårdar

Just den här bilden är tagen i Rosenträdgården på Wij trädgårdar som är en stora parkliknande trädgård som är öppen för besökare, men principen med blickfång är minst lika användbar i en mindre trädgård.

En stor trädgård kan gärna ha flera olika blickfång placerade runtom i trädgården. De leder oss runt i trädgården och lockar oss vidare mellan trädgårdens rum. Även små trädgårdar behöver blickfång. En liten trädgård kan låna blickfång och vyer från omgivningen, kanske finns det ett vackert träd i grannens trädgård eller på allmänningen utanför? Ett vackert klocktorn eller en härlig utsikt? Upptäck omgivningen och använd fantasin!

Lika viktigt som det är att strategiskt placera ut blickfång är det att lämna ”tomrum” mellan blickfången. För många olika detaljer kan upplevas rörigt och den effekt vi vill uppnå med blickfången kan gå förlorad. Tomrum kan vara en öppen gräsyta, en äng eller en lugn plantering med buskar och perenner i olika gröna nyanser.

Förslag på blickfång

En kruka med en växt som sticker ut från omgivningen, till exempel en japansk lönn eller någon annan växt med röda blad.

En trädgårdsdamm eller annan vattenspegel.

Ett träd med utmärkande bladverk.

Storbladiga växter i en rabatt drar till sig blickarna.

En utstickande detalj på ett plank.

Ett insektshotell som sticker upp ur en plantering.

En sittbänk.

Förstärk blickfången med belysning

Ett blickfång kan med med fördel framhävas med trädgårdsbelysning. En spotlight mot ett träd med ett vackert grenverk och stam ger ett intressant blickfång även på vintern. Med hjälp av ljussättning kan skuggspel och kontraster skapas. Effektfullt både sena sommarkvällar och under vinterhalvåret.

Låt inte belysningen lysa hela natten, det stör djur och insekter som är aktiva nattetid. Det lockar den till farliga miljöer, gör det svårare för dem att hitta mat och påverkar deras fortplantning negativt. Så låt belysningen slockna när du går och lägger dig.

Stora funkiablad i Ronneby Brunnspark

Växter med stora blad, som daggfunkian på bilden, kan fungera som blickfång.

Två olika blickfång

I den vänstra bilden finns två blickfång – bänken och fågelbadet. Jag gjorde en omröstning på min Instagram vad man först la märke till i den vänstra bilden, då röstade majoriteten på den enkla bänken som står längs med bokhäcken. Vilket var lite lustigt eftersom det första jag noterade var fågelbadet som står i murgrönan. Det kan bero på att fågelbadet var det jag la märke till först när jag besökte trädgården, medan bänken framhävs av ljuset och det ljusa träfliset på fotot. Jag tänker att det kan vara lite förvillande när två objekt som kan vara blickfång står så pass nära varandra.

Den högra bilden från Wij trädgårdar tycker jag är ett bra exempel på ett lyckat blickfång. En rad av humleportaler skapar en siktlinje fram till urnan och vidare ut mot landskapet bortanför. Den stora urnan i mitten bryter av mitt i siktlinjen som ett blickfång.

Woodland i Engelska trädgården
Portalgång av humle i Wij trädgårdar

SIKTLINJER

Siktlinjer skapar djup och kan få en trädgård att kännas både mer spännande och större än den egentligen är. Utblickarna som siktlinjer skapar upplever vi ofta som behagliga. De ger ögat en chans att vila. Siktlinjer och blickfång kan kombineras genom att placera ett blickfång i siktlinjens framkant eller bakkant. 

En siktlinje är en linje som blicken kan följa, till exempel en gång, en häck, en trappa, en (eller flera) portaler, en pergolagång eller en lång, lugn rabatt. En siktlinje kan förstärkas genom att rama in den, med portaler, häckar, plank, en allé, et cetera.

Portal i Pastor Spaks park

En välplanerad siktlinje kan göra att trädgården känns större. Tänk dig en linje som går mellan flera trädgårdsrum ~ där rummens öppningar är placerade i linje så att det går att skymta flera rum från en och samma punkt. Förutom att trädgården känns större väcks nyfikenheten: vad kommer jag se om jag passerar genom öppningen? 

Om du har en liten trädgård kan du låna blickfång utanför trädgården som en siktlinje får leda fram till. Kanske ett kyrktorn, vacker natur eller ett fint träd i grannens trädgård som syns genom en öppning i häcken? 

Vatteninslag i skogens trädgård på Wij trädgårdar

De tre stenfontänerna skapar en linje, som fortsätter in i den gröna öppningen mellan planken. Bilden är tagen i Ulf Nordfjells ”Skogens trädgård” på Wij Trädgårdar.

Hoppas du kan ha nytta av de här trädgårdsknepen när du planerar eller gör om i din trädgård. Om du vill ha hjälp att planera din trädgård kan du läsa mer om mina tjänster här, eller kontakta mig här.

Sarah Berger Kullberg Trädgårdsdesigner Örebro

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

Inga kommentarer

Skriv en kommentar