Trädgårdsdagbok vecka 21

Syren, liljekonvalj, lötnantshjärta, tovsippa, dillpioner, rönnar och hagtorn. Det fortsätter blomma för fullt i trädgården. Veckan inleddes med två dagar med riktig sommarvärme, 25 grader och strålande sol, följt av några dagar med regn och rusk och frostvarningar nattetid. Till helgen blev det helt okej vårväder igen, vilket betyder mycket tid i trädgården. 

Vi har lagt klart gången med stegstenar ner till köksträdgården och byggt klart portalen in till köksträdgården. Jag har tagit bort varmbänken och planterat ut tomaterna i glasväxthuset. Jag har byggt klätterstöd och planterat ut ärtor och bönor. Det känns så skönt att få bocka av några av alla punkter i att-göra-listan.

Jag har så många påbörjade projekt. Vilket på ett sätt är bra, jag kan välja vad jag vill göra beroende på tid, ork och lust. Men samtidigt är det lite stressande. En del projekt som inte är så roliga (och som känns som att de kommer ta mycket tid) blir gärna stående utan att jag tar tag i dem, fastän jag vet hur skönt det vore att bara bli klar med dem.

Ett sånt projekt är att ordna stenmuren i köksträdgården. Ett annat att göra en ordentligt gång ner till woodlandet. Två projekt som kommer göra så stor skillnad när de är klara, men som jag ändå drar mig för att ta tag i. Förhoppningsvis kommer de bli av under första halvan av sommaren, mellan takläggning, altanrenovering och planteringar. 

Men som jag skrev förra veckan:

Allt hinns med så småningom, och hinns det inte så är det inte hela världen.

Det här är min trädgårdsdagbok där jag sammanfattar trädgårdsveckan som har gått under rubrikerna skördat, sått, planterat, gjort och köpt. 

Morsdagbukett till svärmor med liljekonvalj, hundkäx och rosa förgätmigej

vit syren som blommar

Skördat:
– Säsongens sista tulpaner
– Salladskål
– Färsk vitlök
– Spenat, sallat och andra gröna blad
– Grönkål
– Gräslök

Sått:
– Bondbönor i en av potatisraderna. Har odlat bindbönor en gång tidigare, men var inte så väldigt imponerad, men ny lyssnade på det här avsnittet av Skillnadens podd och blev sugen på att testa igen!
– Dill ’Gold Crown’ (ekofrö)

Planterat:
– Tomater i glasväxthuset
– Physalis i tunnelväxthuset
– Planterat ut bönor, ärter, majs och kronärtskocka
– Planterat ännu mer myskmadra i woodlandet

Kaos utanför, men ordnat inne i växthuset. Hästgödslet från vambänken är utkrattat till finfina odlingsbäddar, tomaterna är utplanterade, vinrankan är beskuren och vallmon står i knopp. Det ensa som saknas är flis i mittgången.

Prästkragarna blommar snart i växthuset.

Klätterstöd av björk och jutenät till bönor och ärter.

Gjort:
– Byggt klätterstöd till bönor och ärtor
– Sommarbeskurit vinrankan i växthuset
– Lagt en gång med stegstenar ner till köksträdgården. Använde betongplattor med dansk sjösten från 70-talet som vi vände uppochner.
– Ställt ut chili och paprika i tunnelväxthuset
– Gjort en planteringsbädd i woodlandet av grästorvor
– Dödat 1000-tals mördarsniglar. Usch vad sniglar det har blivit efter allt (välbehövligt!) regn.
– Rensat ogräs
– Tagit upp tulpaner och förberett en odlingsbädd i tunnelväxthuset för utplantering
– Gjort klart portalen in till köksträdgården som minikiwi ska klättra på
– Gjort ett nytt försök att kläcka ankägg. Den förra omgången blev fiasko med inte en enda ankunge. Nu har jag en annan äggkläckningsmaskin och dubbelt så många ägg och håller alla tummar och tår att jag har ankungar om 24 dagar.

Köpt:
– Fröer: bondbönor och dill
– Ett par arbetshandskar, granngårdens roshandskar är mina bästa.

Försådda bönplantor redo att planteras ut. De jag direktesådde förra året blev uppätna av sniglar, hoppas att de här är tillräckligt stora för att klara sig hjälpligt.

Stegstenar av gamla betongplattor.

trädgårdsdesign i örebro

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser kan  dyka upp ibland. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

Inga kommentarer

Skriv en kommentar