Fina växtkombinationer

Inspireras av fina växtkombinationer

Under sommaren som gått har jag besökt parker och trädgårdar. Utflykterna har varit helt och hållet för nöjes skull, men med den positiva bieffekten att jag har inspirerats av  fina växtkombinationer. Förutom att se vilka växter som ser fina ut tillsammans kan en också lära sig vilka växter som trivs tillsammans. 

Att se och ta kort på fina kombinationer och lösningar i trädgårdar är ett bra sätt för mig att spara idéer inför mina designuppdrag och skoluppgifter. Det är så bra att kunna bläddra i fotomapparna för att få inspiration när jag kört fast och idéerna tryter. De är tillsammans med mina anslagstavlor på Pinterest min största inspirationskälla. 

Det är lättare, åtminstone för mig, att ta in växterna i sin helhet när jag upplever trädgårdarna på riktigt, än när jag se en fin plantering på bild. När jag besöker en trädgård eller park och ser en vacker plantering samlar jag idéer vilka sorter och kombinationer att använda i designprojekt – både mina egna och i kunders trädgårdar. Det kan vara färger som är fina att kombinera, men också former på blommor och blad.

Jag har lärt mig en hel del om vilka förhållanden växter trivs i genom att se dem i parker och trädgårdar. Genom att se hur växterna kombineras kan man också se vilka växter som trivs tillsammans. Ormbunkar och funkia trivs till exempel bäst på halvskuggiga-skuggiga platser med lätt fuktig jord, medan kärleksört vill ha sol och torr jord. Det är som alltid viktigt att ha växternas ståndort i åtanke, det vill säga ”rätt växt på rätt plats”

Men nog om det, nu går vi vidare och kollar på några fina växtkombinationer jag har inspirerats av under sommaren:

Rödbladig kärleksört

Två kärleksört med olika färg. Här är det harmoni i form men konstrast i färg.  

Blå bolltistel och gul daglilja i Kumla sjöpark

Den blå bolltistelns tydliga runda form är i fokus här, med de gula dagliljorna i bakgrunden.

Bergenia med höströda blad

En kombination från min egen trädgård. Tuvrör ’Karl Foerster’ tillsammans med hjärtbergenians rodnande blad. En fin kombination för höstträdgården.

Funkia Francee i engelska trädgården

Ormbunkens skira blad är fina mot funkians stora, kompakta blad.

Vit skogsaster och kaukasisk förgätmigej är två skuggtåliga perenner

Den vita skogsasterns enkla men många blommor är vackra tillsammans med de stora bladen hos kaukasisk förgätmigej. Bilden är tagen i Enköping i början av september.

Idegranshäck och funkia är en fin kombination

Funkians vita kant lyser upp fint mot den mörkgröna, formklippta idegranshäcken. 

Lammöron och alunrot är en fin kombination

Alunrotens röda blad ger en tydlig kontrast mot lammöronens silvergröna blad. Dessutom är det stor skillnad i bladens textur. Lammöronen har mjuka, ludna blad – precis som riktiga lammöron – och alunrotens blad är mer åt det glansiga hållet. Det finns många sorters rödbladig alunrot, detta skulle kunna vara sorten ’Rachel’. 

Sarah Berger Kullberg Trädgårdsdesigner Örebro

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser kan  dyka upp ibland. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

Inga kommentarer

Skriv en kommentar