Trädgårdskalender: december

Trädgårdskalender december

December är fortfarande en ganska lugn månad med väldigt få trädgårdssysslor som måste göras. Med några undantag. Om du vill odla chili nästa sommar är det dags att så redan nu i december och vinrankan ska beskäras nu när den är i vila. Och så kan det ju vara mysigt att få upp lite julpynt och utomhusbelysning som får lysa upp under de mörka kvällarna. 
Här är trädgårdskalendern för december.

Machesallat täckt i frost

Julpyssla och dekorera. Det finns mycket olika julpyssel att göra, att ha både inne och ute. Julgrupper med hyacinter och amaryllis, kransar av olika sorters ris och grantomtar. En krans med ljusslinga vid entrén hälsar dig välkommen hem under mörka kvällar.

Gör islyktor om du har minusgrader. Fyll en hink med vatten och låt stå ute över natten. Gör hål i isen morgonen efter och häll ut vattnet som är kvar. Tänd ett ljus inuti till kvällen så lyser det fint.

Sätt upp belysning utomhus och inomhus. Nu under den mörkaste månaden piggar ljusslingor upp både inne och ute. Använd LED-slingor så drar de inte alltför mycket el.

Kryp ner under en filt i soffan med en varm kopp te och låt dig inspireras av trädgårdsböcker, tidningar, Pinterest och härliga konton på Instagram. 

Planera trädgårdsprojekt inför nästa år. Grå och trista dagar och mörka kvällar är perfekta att spendera med att drömma sig bort till nästa sommar. Kanske är det dags att göra lite förändringar i trädgården? Nu är också en perfekt tid att kontakta en trädgårdsdesigner för att ha en plan att utgå från när våren kommer. Läs mer om mina trädgårdsdesigntjänster här.

Odla skott och groddar inomhus. Skott och groddar är superenkelt att odla på köksbänken eller i ett fönster. Jag brukar odla ärtskott, som är både gott, billigt, enkelt och nyttigt! Jag använder torkade, ekologiska gula ärter från matbutiken. Lägg 1-2 dl ärter i blöt i ett par timmar. Fyll ett plasttråg med cirka 2 cm jord, de svarta förpackningarna från köpta groddar är utmärkta att använda. Vattna jorden och strö ut ärtorna i ett jämt lager. Lägg på ett genomskinligt lock eller plastfolie, se till att det kan komma in luft så att inte ärterna börjar mögla. Ställ tråget i ett ljust fönster och håll jorden fuktig. Om 2-3 veckor är skotten redo att skördas!

Sätt vitlök, om du inte gjort det tidigare under hösten. Täck gärna jorden med ett lager löv så att inte klyftorna trycks upp om jorden fryser och tinar om vartannat under vintern. Köp certifierat utsäde, lökar från matbutiken kan bära på sjukdomar som smittar jorden.

Trädgårdsritning

Planera nästa års odlingar. Gå igenom frösamlingen och se om du behöver köpa några nya fröer inför nästa säsong. Under december månad brukar frökatalogerna från olika fröfirmor skickas ut och webbutikerna släpper årets frönyheter. Om du vill ha ovanliga sorter gäller det att vara snabb på att beställa, de tar ofta slut fort. 

Så chili. Om du tänker odla chili nästa säsong kan det vara dags att så nu i december. Vissa sorter behöver sås riktigt tidigt för att hinna ge skörd nästa sommar. Om du sår i december kommer du behöva extra ljus fram till våren. Om du inte har lust att förodla finns det faktiskt en hel del olika sorters chiliplantor att köpa framåt våren när det är dags att plantera ut.

Titta till växter som är på vinterförvaring. Om du har ställt undan växter över vintern är det bra att titta till dem regelbundet och ge dem lite vatten då och då.

Rädda känsliga växter från tjocka snölager. De flesta växter klarar av ett lager snö, faktum är att det skyddar och isolerar mot kyla. Unga och nyplanterade buskar och träd kan dock knäckas om snön blir för tung, när det är blötsnö eller börjar töa. Då är det bra att skaka av snön från grenarna.

Rododendron och andra städsegröna växter är känsliga mot vintersol. Förbered redan nu så att du har t.ex. juteväv att täcka växterna med så att de inte drabbas av tjältorka under vårvinterns starka solstrålar.

Frosttäckt trädgård i december

Skydda träd och buskar från hungriga djur med skyddsnät eller skyddsspiral. Både harar och rådjur är bra på att hitta (och i värsta fall förstöra) våra känsliga frukt- och bärbuskar. Sätt upp skydd runtom för att rädda växterna. Trampa ner snön runt fruktträden så att inte sorkar kommer åt att gnaga längst ner på stammarna under snön.

Beskär vinrankan. I december är det en bra tid att beskära vinrankan. Om du beskär senare är det stor risk att den börjar blöda, det vill säga att saven rinner ut, vilket plantan kommer ta skada av. Gör en krans av rankorna du klipper av. 

Klipp inte ner vissna perenner. Perennerna klarar vinterkylan bättre om de inte är nedklippta och fröställningarna ger mat åt småfåglarna under vintern. Dessutom har en del perenner fröställningar som ger en fin vintersiluett, till exempel prydnadsgräs och solhattar.

Städa inte för mycket i trädgården. Milda vinterdagar med solsken kanske det kan vara lockade att gå ut och städa lite i trädgården, men precis som vanligt förespråkar jag att undvika att städa för mycket i trädgården. Om det ligger kvar tjocka lager löv på gräsmattan sedan hösten kan de räfsas bort, men låt så en del av löven ligga kvar och viktigast av allt – låt löven stanna i trädgården. Löven bryts ner, ger mat till maskarna och ökar mullhalten i jorden.

Mitt viktigaste ledord för höst och vinter i trädgården är att inte städa för mycket. Faktum är att det är bland det enklaste vi kan göra i våra trädgårdar för att gynna den biologiska mångfalden – att låta det vara lite ”stökigt”. 

Sarah Berger Kullberg Trädgårdsdesigner Örebro

/Sarah

Här på bloggen delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser är andra stora intressen. Bor och är uppvuxen i Örebro. 

Inga kommentarer

Skriv en kommentar