Funkia – en älskad perenn för alla lägen

Funkia – en älskad perenn för alla lägen

Funkia, eller Hosta som är det vetenskapliga namnet, är verkligen en perenn för alla lägen. Funkia finns i de flesta trädgårdar idag och är en riktigt populär trädgårdsväxt. Den används främst för sina vackra hjärtformade blad som finns i många olika färger och storlekar. Men den har även ljust lila blommor som reser sig en bit över bladen när den blommar på sensommaren.

Blomsterfunkia Francee har gröna blad med en vit kant
Stora funkia/hosta blad

Funkia är användbar på många olika sätt i trädgården. Sorter med vita inslag i bladen gör sig riktigt bra i skuggiga lägen, där det ljusa drar till sig våra blickar. De stora bladen fungerar bra som marktäckare under träd och uppstammade buskar. Funkians stora blad gör att den även passar mycket bra att ha i rabatt tillsammans med tulpaner och narcisser. När vårlökarna har blommat färdigt och börjar vissna ned framåt juni kommer funkians blad och täcker över så att rabatten inte ser skräpig ut.

De späda skotten ska vara goda att äta när de kommer upp på våren – stekta i smör och vitlök eller tunt skivade i en primörsallad. Jag har inte själv testat, men 2021 kanske är året det händer? Jag lovar att återkomma med en smak-recension om jag testar.

Det finns många sorters funkia

Det finns mängder av namnsorter där bladen har olika utseende – små, stora och i olika mönster och färger. Beroende på bladens färg trivs funkia i olika lägen. Generellt gäller att helt gröna blad fungerar bra i soliga lägen och blad med vita inslag behöver skuggigare läge för att inte brännas av solen. Blågrå blad trivs i halvskugga till skugga. Funkior med gulaktiga blad blir gulare ju ljusare de står.

Än så länge har jag själv bara helt gröna sorter, men här är några utvalda sorter som jag har spanat in:

’Halcyon’ är en sort som är vacker länge under hösten, eftersom bladverket inte vissnar ner lika snabbt som på andra sorter. Bladen går i blått och trivs därför bäst i halvskugga/skugga.

• En av de vitbrokiga sorterna jag fallit för är ’Fire & Ice’. Bladen är av det mindre slaget och innehåller mycket vitt, perfekt för att lysa upp i en skuggig del av trädgården.

’Elegans’ har stora blåaktiga blad som är buckliga. Den passar fint intill vatten eller i ett woodland.

Hosta / Funkia är en lättskött perenn

Odlingsråd för funkia

Det finns som tidigare nämnt olika sorters funkia för olika lägen. Det finns sorter som vill stå soligt, sorter som trivs i halvskugga och ytterligare sorter som har det bäst i skuggiga lägen. 

Funkia kan planteras i de flesta jordar och är härdiga långt upp i landet. Den kan planteras både på egen hand, som marktäckare under träd, i rabatter tillsammans med andra perenner eller i en stor kruka på balkongen. Tänk på att den behöver vattnas mer när den står i kruka, näringsvattna också några gånger under sommaren. Funkia passar fint tillsammans med vårlökar som har hunnit blomma färdigt när funkians blad slår ut på försommaren.

Funkia förökas genom rotdelning för att få en sortäkta planta, men kan även odlas från frö för att få fram nya sorter.

tips!

Vattna på morgonen för att minska risken för snigelskador, eftersom sniglar gillar att äta på och gömma sig i funkians täta bladverk.

Och på tal om snigelskador. Det finns några sorters funkia som anses vara ganska snigelsäkra: ’Halcyon’, ’Sagae’, ’June’, ’Sum and Substance’ och ’Elegans’.

Denna artikel är en del i en serie med växtporträtt av perenner. Jag skriver dessa artiklar dels för att dela med mig av min kunskap om växtmaterial och för att få ner min kunskap i text. Kunskap att återkomma till helt enkelt!

Sarah trädgårdsdesign online och i Örebro

Sarah Berger Kullberg

Här delar jag med mig av tips om trädgårdsdesign, odling och allt möjligt som har med trädgård att göra. Hunden Evi och naturupplevelser kan  dyka upp ibland. Bor och är uppvuxen i Örebro.

Inga kommentarer

Skriv en kommentar